Svijet
29

Sve više liče na državu: IDIL uvodi vlastitu valutu

Klix.ba
Teroristička grupa Islamska država (IDIL) objavila je da uvodi vlastitu valutu u zlatu, srebru i bakru.

Militanti su rekli da se žele "kloniti tiranskog finansijskog sistema u svijetu“, prenio je CNN. Objavili su da će uskoro učiniti dostupnim i objašenjenje nove valute, kao i upute gdje će je sve biti moguće pronaći.

Valuta će se sastojati od sedam kovanica: dvije zlatne, tri srebrene i dvije bakrene. To je još jedan od poteza zbog kojih IDIL počinje ličiti na državu.

"Ovaj potez je posvećen Bogu i zahvaljujući tome muslimani više neće učestvovati u globalnom ekonomskom sistemu koji je baziran na satanističkom lihvarstvu“, naveli su militanti.

Analitičari na Zapadu ističu da se IDIL najviše finansira prodajom nafte, otkupninama za taoce, ali i prodajom ukradenih predmeta od velike vrijednosti.

"Za razliku od Al-Kaide koja se finansirala od stranih uplata, IDIL se prvenstveno finansira iz vlastitih izvora. Ovo je najbogatija teroristička organizacija svih vremena. Postoji mogućnost da IDIL-ovim novcem barataju banke u Kataru i Kuvajtu“, rekao je Jimmy Gurule, bivši sekretar Državne blagajne SAD-a.