Svijet
0

Sve veći broj beba na Floridi rađaju se kao ovisnici o lijekovima

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Sjedinjene Američke Države imaju veliki problem sa zloupotrebom lijekova koji se dobijaju na recept, o kojim ljudi često postanu ovisni. Sada taj problem sve više utječe i na tek rođene bebe. Prema podacima Agencije za administraciju zdravstvenog sistema, samo na Floridi je broj beba rođenih s ovisnošću o lijekovima porastao sa 338 u 2005. godini do 2.487 u 2015. godini.

Ljekari koji se brinu o novorođenčadima kažu da se bebe koje se rode kao ovisnici o lijekovima, zbog majčine ovisnosti, često rode prerano, da dosta plaču, imaju malu tjelesnu težinu i probleme sa nivoom šećera u krvi, između ostalih problema.

Trudnice ovisne o lijekovima oklijevaju da traže pomoć tokom trudnoće jer se boje mogućih kazni i uključivanja socijalne službe. Stoga problem najčešće ostaje neprimijećen do rođenja bebe. Čak i one majke koje potraže pomoć nemaju se zapravo kome obratiti, jer većina programa koji se bave odvikavanjem od lijekova ne žele prihvatiti trudnice zbog mogućih rizika za trudnoću.

Tako ovaj problem u najviše slučajeva ostaje neriješen, a posljedice trpe tek rođene bebe. Najviše su pogođene žene iz nižeg društvenog sloja, jer zbog nedostatka resursa moraju čekati na besplatnu medicinsku pomoć, za koju postoje duge liste čekanja.