Svijet
5

Potvrđeno deset novih slučajeva Zika virusa kod trudnica u Miamiju

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Trudnice su upozorene da ne putuju u područja Miamija zahvaćena Zika virusom nakon što je potvrđeno deset novih slučajeva, prenosi BBC.

Žrtve su vjerojatno zaražene lokalnim komarcima. Guverner Floride Rick Scott, pozvao je tim koji se bavi ovim problemom da uputi hitan odgovor te saopći rezultate borbe protiv širenja virusa.

Bolest, koja se najčešće prenosi komarcima, vezana je za određene tjelesne nedostatke uključujući sindrom male glave ili mikrocefaliju kod novorođenčadi. U subotu je Agencija za javno zdravstvo Engleske savjetovala mame da odgode putovanje na Floridu.

U tom trenutku, samo četiri slučaja Zika virusa za koja se vjerovalo da su prenesena od komaraca na Floridi, su potvrđena. Pretpostavlja se da su prvi takve vrste u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Ostali slučajevi zaraze Zika virusom su bili među ljudima koji su se vratili iz zaraženih područja u inostranstvu.

Scott savjetuje ženama koje su trudne ili pokušavaju zatrudniti da izbjegavaju područje sjeverno od Miamija. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti također je izdao upozorenja prilikom putovanja.

Ženama se također preporučuje da zatrudne osam nedjelja nakon izlaska iz rizičnog prostora.