Svijet
0

Virus Zika se proširio i na Afriku, strahuje se od novih oboljenja

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Virus Zika koji uzrokuje mikrocefalus kod novorođenčadi i privremenu paralizu kod odraslih proširio se i na Afriku, potvrđeno je u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

"Najnoviji podaci sa Zelenortskih ostrva su zabrinjavajući. Broj oboljelih je dokaz da se epidemija proširila van Južne Amerike i na afrički kontinent", izjavila je direktorica afričkog ureda WHO.

Tri slučaja beba sa mikrocefalijom već su otkrivena u Senegalu na zapadnoj obali, a zaraženo je blizu 170 trudnica. Iz WHO navode da je u Aziji do sad oboljelo oko 7.500 osoba, a strahuje se i za veliki broj na afričkom kontinentu.

Direktorica WHO za Afriku Matshidiso Rebecca Moeti je naglasila da bi ova informacija trebalo da pomogne afričkim zemljama da se pripreme za povećanje rizika od oboljevanja tako što će sprječit povećanje broja komaraca koji prenose virus, opremanjem laboratorija za ranu dijagnozu i zaštitom prilikom seksualnih odnosa, prenose svjetske agencije.

Moeti je apelovala da se u cilju sprečavanja daljeg širenja virusa ne preporučuje putovanje u Afriku.

"Ova informacija će pomoći afričkim zemljama da preispitaju faktore rizika i povećaju nivo pripremljenosti“, saopćeno je iz WHO.

Globalno zdravstveno tijelo savjetuje zemljama u tom području da podignu svijest o bolesti, naročito trudnice te da promoviraju korake zaštite radi izbjegavanja ugriza komaraca, kao i seksualnu transmisiju.