Zdravlje
0

Zaštita od Zika virusa: Prodaja sprejeva protiv komaraca porasla za 648 posto u odnosu na prošlu godinu

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sudeći prema istraživačkoj kompaniji IRI iz Chicaga, 99 miliona pakovanja spreja protiv komaraca prodato je u samo prošloj godini, što predstavlja porast od čak 648 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Kompanije koje se bave proizvodnjom repelenata navodno se suočavaju sa problemima budući da ne mogu odgovoriti zahtjevima tržišta.

Repelant za insekte je supstanca koja se nanosi na kožu, odjeću ili druge površine radi odvraćanja insekata od slijetanja ili penjanja na tu površinu.

Repelenti insekata pomažu u sprečavanju i kontroli širenja bolesti koje prenose insekti, kao što su malarija, lajmska bolest, denga groznica, bubonska kuga, groznica Zapadnog Nila, Zika virus...

Štetne životinje koje često služe kao vektori za prenos bolesti su insekti buhe, muhe, komarci, te paukoliki ektoparazit krpelj.

SC. Johnson, najveći svjetski proizvođač repelenata i pesticida je u svega 52 sedmice prodao 13.7 miliona sprejeva protiv insekata, što je 334 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti savjetovao je posebno trudnicama da ovog ljeta obavezno koriste sprej protiv komaraca, čak i ako se virus nije rašio po kontinentalnom dijelu SAD-a.

U Americi su registrovana 618 slučajeva zaraženih Zika virusom, no u pitanju su bile osobe koje su se zarazile na putovanjima u rizične zemlje.

Zika virus prenose zaraženi tigrasti komarci.

U pitanju je tropska bolest, otkrivena 1947. i od tada je uglavnom bila prisutna u Africi, jugoistočnoj Aziji i na pacifičkim otocima. Prošle godine Zika virus se proširio na Južnu Ameriku.

Svjetska zdravstvena organizacija WHO objavila je kako očekuje da će se virus proširiti na Južnu, Srednju i Sjevernu Ameriku, a bolest je, iako su u pitanju izolovani slučajevi, registrovana i u Evropi.

Najrizičniju skupinu čine trudnice, koje, ukoliko se u toku trudnoće zaraze Zika virusom, imaju povećan rizik od rađanja djece s abnormalno malom glavom i oštećenjima mozga, što je u medicini poznato kao mikrocefalija.