"Mađarizacija" države
18

Sve snažnije veze izraelske desnice i antiliberalnih snaga u Evropi

B.H.
Mađarski premijer Viktor Orban sa izraelskim konzervativcima (Foto: Twitter)
Mađarski premijer Viktor Orban sa izraelskim konzervativcima (Foto: Twitter)
U proteklom desetljeću izraelska je desnica razvila sistemsku strategiju. Vodila je agresivnu kampanju delegitimizacije protiv bilo kakve saradnje između lijevog centra u Izraelu i liberalnih i progresivnih pokreta u inostranstvu, dok je u isto vrijeme njegovala opsežne veze s antiliberalnim snagama širom svijeta.

Prema njihovom mišljenju, izraelski liberalni tabor ne bi trebao dobiti podršku, finansijsku ili ideološku, od evropskih organizacija i zemalja, uključujući jevrejske donatore koji su previše liberalni za njihov ukus. Desnica je, međutim, više nego dobrodošla prigrliti populističke konzervativce posvuda, dati prednost podršci evanđeoskih kršćana nad Jevrejima, braniti krajnju desnicu u Europi, pa čak i zajedničku stvar s neonacistima, stoji u analizi izraelskog Haaretza.

Godinama se u Izraelu upozoravalo do čega bi to moglo dovesti, uključujući i sada već ostvareni strah od "mađarizacije" zemlje. Izraelska desnica ne samo da ne skriva kako u događajima u Mađarskoj crpi podršku i inspiraciju za planirani pravosudni udar, nego se time otvoreno i drsko hvali.

Mađarski premijer Viktor Orban u četvrtak je na svom Twitteru napisao da se sastao s izraelskim direktorom izraelsko-američke desničarske organizacije Tikvah Fund, razmijenivši dojmove o nastojanjima da se u njihovim zemljama stvori konzervativno društvo.

"Izgradnja konzervativne zajednice je težak posao. Ali i Mađarska i Izrael već imaju neke sjajne rezultate", objavio je na Twitteru mađarski premijer.

Ove sve jače veze između izraelske desnice i antiliberalnih snaga širom svijeta konkretni su temelji dubokih promjena koje desnica sada želi unijeti u Izrael. Te su se veze također jasno odrazile kada je lobi doseljenika iskoristio kršćanski evangelistički lobi u SAD-u kako bi uticao na Trumpovu administraciju. U Evropi se izraelski antiliberalni lobi povezao sa strankama s poznatom fašističkom pripadnošću, na temelju onoga što nazivaju "židovsko-kršćanskim savezom" koji tim strankama omogućuje da svoje djelovanje usmjere uglavnom protiv imigranata, crnaca i muslimana, uz odobrenje Izraela.

Ako se demokratski tabor u Izraelu nada da će preživjeti i izaći kao pobjednik, normalizirati svoja međunarodna savezništva, učiti iz iskustava drugih i zajednički davati izjave i djelovati. Podrška ne mora biti nužno finasijska, već ideološka.