Mijanmar
0

Suu Kyi vidjela sina nakon 10 godina

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Nakon više od 10 godina razdvojenosti čelnica mijanmarske opozicije Aung San Suu Kyi susrela se s mlađim sinom.

Kim Aris (33), koji živi u Londonu, konačno je dobio vizu kako bi otputovao u Mijanmar nakon nekoliko dana čekanja u Bangkoku. Kako javljaju mediji, susret je bio vrlo emotivan.

Kim je po dolasku u zračnu luku u Yangonu skinuo košulju i javno pokazao tetovirane simbole Nacionalne lige za demokratiju (NLD), stranke koju predvodi njegova majka.

Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade za mir, oslobođena je 13. novembra nakon više od sedam godina kućnog zatvora. Svoj porodični život u potpunosti je žrtvovala u borbi za demokraTiju.

Suu Kyi ima dva sina, Kima i Alexandera, iz braka s britanskim sveučilišnim nastavnikom Michaelom Arisom. Iz Londona, gdje je živjela, vratila se u Mijanmar 1988. zbog bolesne majke, i nikada više iz zemlje nije otišla.

Ostala je ondje i 1999. dok je njen suprug umirao od raka u Velikoj Britaniji, iz straha da se neće moći vratiti kući. Nikada nije vidjela svoju unučad.

Kim i Alexander primili su u njeno ime Nobelovu nagradu za mir koja joj je dodijeljena 1991, ali otada žive u diskreciji.