|

Suu Kyi spremna da otvori razgovore sa Zapadom o ukidanju sankcija

Suu Kyi spremna da otvori razgovore sa Zapadom o ukidanju sankcija
0
S
SRNA
14.11.2010. u 09:34
0
komentara
0

dijeljenja
Suu Kyi spremna da otvori razgovore sa Zapadom o ukidanju sankcija Aung San Suu Kyi (Foto: AP)
Lider demokratskih snaga u Mijanmaru i dobitnik Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi rekla je danas da je spremna da otvori dijalog sa zemljama Zapada u cilju ukidanja sankcija.
"Ukoliko narod zaista želi ukidanje sankcija, ja ću to razmotriti", rekla je Suu Kyi na svojoj prvoj konferenciji za novinare nakon oslobađanja poslije sedam godina kućnog pritvora.

Ona je rekla da je sada vrijeme kada je Burmi potrebna pomoć i da sve počinje dijalogom.

"Želim da čujem glas naroda, a kasnije ćemo odlučiti šta želimo da uradimo. Želim da radim sa svim demokratskim snagama", rekla je ona, dodajući da vjeruje u ljudska prava i vladavinu zakona.

Analitičari očekuju da će Suu Kyi raditi sa Zapadom na ukidanju sankcija, koje je nekada podržavala, ali sada vjeruje da one nanose štetu narodu Burme, veću od vojne hunte.

Burma je stari naziv za Mijanmar.

Aung San Suu Kyi (65) oslobođena je juče poslije sedam godina kućnog pritvora i petnaest godina zarobljeništva, podsjeća Reuters.

Oko 2.000 ljudi okupilo se kod kuće Su Ći, dobitnice Nobelove nagrade koja slobodno nije mogla da se kreće od maja 2003. godine. Desetine pristalica okupile su se i oko sjedišta njene partije, Nacionalne lige za demokratiju.

Aung San Suu Kyi , kćerka heroja borbe za nezavisnost Mijanmara, generala Aung Sana, više od 15 godina bila je lišena slobode. Tokom 21 godine, hunta joj je više puta odredila kući pritvor.

Međunarodna zajednica je više puta apelovala na vlasti Mijanmara da oslobde Suu Kyi.

Zapad je kritikovao vlasti Mijanmara jer su prošle nedjelje, prije održavanja prvih izbora u posljednjih 20 godina, odbile da oslobode opozicionu liderku.

Nakon izbora, a prije objavljivanja zvaničnih rezlutata, stranka koja podržava huntu saopštila da je osvojila oko 80 posto poslaničkih mjesta.

Zadržavanjem Suu Kyi u pritvoru, prvi čovjek vojnog režima u Mijanmaru, general Than Shwe, eliminisao je svog najvećeg neprijatelja iz izborne trke.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.