Mijanmar
0

Aung San Suu Kyi nudi dijalog i pomirenje vojnim čelnicima

FENA
Aung San Suu Kyi (Foto: AP)
Aung San Suu Kyi (Foto: AP)
Nedavno puštena na slobodu mijanmarska aktivistica Aung San Suu Kyi ponudila je maslinovu grančicu vojnom režimu u zemlji koji ju je držao zatvorenu skoro dva posljednja desetljeća.

U ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike šezdeset petogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir rekla je u nedjelju da ona i njezine pristalice "sigurno nisu opsjednuti sukobljavanjem" s vojnim vladarima te dodala da se "nadaju kako će režim shvatiti da sukobljavanje nije rješenje za probleme Mijanmara" (bivše Burme).

Aung San Suu Kyi je u subotu poslije sedam godina puštena iz kućnog pritvora. Nakon što je izašla ispred svoje kuće, pozdravila je mnoštvo okupljenih Mijanmaraca. Ona je provela je u pritvoru 15 od posljednjih 21 godinu. Do njenog puštanja na slobodu došlo je šest dana nakon prvih izbora u Mijanmaru u posljednja dva desetljeća.

U sjedištu svoje stranke Nacionalne lige za demokratiju izjavila je u nedjeljku kako je sloboda govora kamen-temeljac demokratije. Dodala je kako želi surađivati sa svim demokratskim snagama u traženju promjena u Mijanmaru, ali da te promjene moraju biti ostvarene na "pravi način" kroz dijalog s vojnim čelnicima. U suprotnom demokratske snage neće biti u stanju postići svoj cilj "bez obzira koliko plemenit ili ispravan on bio".

U telefonskom intervjuu za Glas Amerike mijanmarska aktivistica je također rekla kako će raditi na tome da uvjeri vojnu vladu da je "nacionalno pomirenje u interesu svih". Dodala je kako vjeruje da ukoliko su obje strane spremne pronaći rješenje, u tome će i uspjeti.

Aung San Suu Kyi je rekla da treba voditi razgovore o onom što je moguće i potom na tome raditi. Ona je također rekla da će zvati vlade i ljude diljem svijeta kako bi pronašla načine za suradnju. Dodala je kako postoje mnoge stvari koje međunarodna zajednica može učiniti za Mijanmar, ali nije rekla koje.

Usprkos ponudi da će o domaćim pitanjima razgovarati s vojnim vladarima, Aung San Suu Kyi je primijetila da su postavljena i mnoga pitanja o korektnosti mijanmarskih izbora 7. novembra. Mijanmarski vojni čelnici nisu dopustili međunarodnim promatračima da dođu u zemlju nadgledati te izbore.

Svjetski čelnici pozdravili su puštanje na slobodu mijanmarske aktivistice za demokratiju. Američki predsjednik Barack Obama rekao je da je Aung San Suu Kyi njegov idol te da je inspiracija za aktiviste za ljudska prava diljem svijeta. On pozvao je mijanmarske vlasti da na slobodu puste još 2.200 političkih zatvorenika.

Skupina umirovljenih svjetskih čelnika “The Elders” također je pozdravila puštanje na slobodu 65-godišnje dobitnice Nobelove nagrade za mir. Čelnik te skupine, južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu rekao je da je Aung San Suu Kyi globalni simbol moralne hrabrosti.

Britanski premijer David Cameron nazvao ju je “inspiracijom za sve nas koji vjerujemo u slobodu govora, demokratiju i ljudska prava”.