|

Sutra sudbonosni izbori u Kataloniji

Sutra sudbonosni izbori u Kataloniji
0
A
Anadolija
24.11.2012. u 12:56
2
komentara
0

dijeljenja
Sutra sudbonosni izbori u Kataloniji Foto: Anadolija
U jeku žestokih rasprava o ekonomskoj krizi u Španiji, stanovnici Katalonije sutra izlaze na prijevremene izbore kako bi izabrali vlast u ovoj pokraini na istoku Španije, a od rezultata sutrašnjih izbora u mnogome ovisi i pitanje nastavka borbe za osamostaljenje i sticanje nezavisnosti te pokrajine.
Više od 5,2 miliona katalonskih birača surašnjim glasom će odlučivati o političkoj budućnosti, kako Katalonije, tako i Španije.

Politički analitičari najavljuju pobjedu političkih partija koje zagovaraju nezavisnost Katalonije i koje najavljuju održavanje referenduma o nezavisnosti.

Katalonska nacionalistička partija CIU, trenutno najjača politička opcija u ovoj pokraini koja je i u sastavu državne vlade Španije također je postala zagovarač secesije i osamostaljenja od Španije.

Premijer katalonske regije Artur Mas pozvao je birače da podrže partiju CIU i najavio početak procesa odvajanja Katalonije od Španije u januaru naredne godine.

Vlada u Madridu najavila je tužbu Ustavnom sudu Španije, dok Katalonci prijete da će se obratiti međunarodnim institucijama prava.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...