Glasa više od 5,2 miliona osoba
0

Sutra sudbonosni izbori u Kataloniji

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U jeku žestokih rasprava o ekonomskoj krizi u Španiji, stanovnici Katalonije sutra izlaze na prijevremene izbore kako bi izabrali vlast u ovoj pokraini na istoku Španije, a od rezultata sutrašnjih izbora u mnogome ovisi i pitanje nastavka borbe za osamostaljenje i sticanje nezavisnosti te pokrajine.

Više od 5,2 miliona katalonskih birača surašnjim glasom će odlučivati o političkoj budućnosti, kako Katalonije, tako i Španije.

Politički analitičari najavljuju pobjedu političkih partija koje zagovaraju nezavisnost Katalonije i koje najavljuju održavanje referenduma o nezavisnosti.

Katalonska nacionalistička partija CIU, trenutno najjača politička opcija u ovoj pokraini koja je i u sastavu državne vlade Španije također je postala zagovarač secesije i osamostaljenja od Španije.

Premijer katalonske regije Artur Mas pozvao je birače da podrže partiju CIU i najavio početak procesa odvajanja Katalonije od Španije u januaru naredne godine.

Vlada u Madridu najavila je tužbu Ustavnom sudu Španije, dok Katalonci prijete da će se obratiti međunarodnim institucijama prava.