Najveća izlaznost u 24 godine
24

Na "sudbonosnim izborima" u Katalonji jako visoka izlaznost

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Izlaznost birača na današnjim prijevremenim izborima u španskoj pokrajini Kataloniji bila je veoma visoka. U pokrajini koja se već duže vrijeme bori za osamostaljenje birači su glasali za izbor 135 poslaničkih mjesta u pokrajinskom parlamentu.

U službenom saopćenju katalonske vlade navodi se da je do 13 sati izlaznost bila 29,35 posto, što je više za 4,5 posto u odnosu na posljednje izbore održane 2010. godine. A, navedeni procenat izlaznosti birača, kako se dodaje u saopćenju, najviši je u posljednje 24 godine.

Analitičari su današnje izbore nazvali "sudbonosnim danom" za Kataloniju. Svi lideri političkih stranaka u Kataloniji su do podneva iskoristili svoj glas. Lider vladajuće stranke i katalosnki premijer Artur Mas glasao je u Barceloni. "Ovi izbori će nam odrediti puno toga, tako da je ovo historijski dan za Kataloniju. Mi glasamo za budućnost Katalonije. Možda ovi izbori u našim životima neće promijeniti puno, ali za hoće u životima naše djece i budućih generacija", kazao je Mas u izjavi za medije nakon glasanja.

"Kako bismo ostvarili nezavisnost, bit će potrebno da prođemo kroz određene procese. Vidjet ćemo rezultate izbora i reakcije na njih. Nakon izbora ćemo poduzeti potrebne korake", naglasio je Mas.

Ukoliko njegova stranka pobijedi na izborima u Kataloniji, Mas je ranije najavio održavanje referenduma na kojem bi se građani te pokrajine trebali izjašnjavati o samostalnosti Katalonije što je put ka otcjepljenju ove, najbogatije pokrajine, od Španije.