Svijet
1

Supruga: Mursi se odvažno drži u zatvoru

Klix.ba
Nedžla Ali (Foto: AFP)
Nedžla Ali (Foto: AFP)
Supruga svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija, Nedžla Ali, je nakon posjete Mursiju u zatvoru izjavila kako se njen suprug stoički i odvažno drži.

Nedžla Ali je s još nekoliko članova Mursijeve porodice došla u posjetu svrgnutom egipatskom predsjedniku u zatvor Borg al-Arab u blizini Aleksandrije. "Hvala Bogu, on je nepokolebljiv i odvažan, tačno onako kako sam se nadala", izjavila je Nedžla, prenosi BBC.

Mursiju, koji je prvi demokratski izabrani predsjednik u Egiptu, sudi se zbog optužbi za poticanje na ubijanje demonstranata tokom sukoba u Kairu prošle godine. Vojska ga je svrgnula u julu, a suđenje je odgođeno do januara.

Četrnaest zvaničnika iz Mursijevog Muslimanskog bratstva također je završilo na sudu. Mursija se tereti za poticanje na ubijanje i nasilje, odnosno za smrt najmanje 10 osoba tokom intenzivnih sukoba u decembru prošle godine, nakon što je donio uredbu kojom je sebi dao široke ovlasti.

Nakon što je svrgnut u julu, njegove pristalice su krenule u masovne demonstracije koje je vojska ugušila u krvi, pri čemu su ubijene stotine ljudi. Privremena vlada se također okomila na Muslimansko bratstvo te je uhapsila desetke istaknutih ličnosti.

Mursijeve pristalice ističu da je on svrgnut u vojnom udaru, te da je sada suočen sa ispolitiziranim sudskim procesom.