Svijet
1

Mursi na suđenju: Ja sam predsjednik Egipta i smijenjen sam protiv svoje volje

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
"Ja sam predsjednik Egipta i smijenjen sam u vojnom udaru protiv svoje volje“, kazao je na početku današnjeg suđenja u vojnom udaru 3. jula svrgnuti egipatski predsjednik Muhamed Mursi.

Mursi je potom od suda zatražio da mu omogući da obavlja svoje dužnosti legitimnog predsjednika Egipta.

Suđenje Mursiju i još 14 lidera Muslimanske braće počelo je jutros u sudnici Policijske akademije u istočnom Kairu, nedaleko od zatvora Tora u kojem je prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta pritvoren od 3. jula, kad je smijenjen u vojnom udaru.

Sudija koji predsjedava sudskim vijećem je dao pauzu od 20 minuta na samom početku suđenja dok Mursi ne odjene bijelu zatvoreničku odoru, prenijela je egipatska državna televizija.

Mursi i ostalih 14 optuženih lidera Muslimanske braće terete se za ubistva demonstranata na protetstima u decembru prošle godine.

Egipatska državna televizija je javila da je sudija odbio početi suđenje prije nego što Mursi odjene zatvoreničku odoru.

Asaad Sheikha, Mursijev pomoćnik i optuženi u istom predmetu, također je odbio odjenuti zatvorksku odoru.

Optuženi, uključujući Mursija, stigli su u sudnicu u Policijskoj akademiji u istočnom Kairu jutros uz jake mjere osiguranja.

Izvori iz Muslimanske braće, pokreta iz kojeg potiče Mursi, kazali su novinarima Anadolije ranije da je Mursi, koji ne priznaje legitimitet ovog suda, odbio potpisati dokumentaciju u vezi sa suđenjem.