"Suočeni smo s prijetnjom od najveće hitnosti"

F
FENA
6.1.2010. u 10:05
0
7
"Suočeni smo s prijetnjom od najveće hitnosti"
0
"Suočeni smo s prijetnjom od najveće hitnosti" Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak, nakon sastanka sa svojim timom za nacionalnu sigurnost posvećenog pokušaju bombaškog napada na Božić, da je SAD "suočen s prijetnjom od najveće hitnosti".
Obama je ponovio da je "sistem zakazao" jer je dopušteno da se osumnjičeni terorist ukrca s eksplozivom u avion na letu Amsterdam-Detroit.

Najavio je da će rezultati revizije obavještajnog sistema biti predočeni američkoj javnosti idućih dana.

Njegov savjetnik za protuterorizam, John Brennan vodi temeljitu reviziju sistema praćenja s popisima terorista.

Na sastanku u Bijeloj kući sudjelovali su direktor FBI-a Robert Mueller, ministar pravosuđa Eric Holder, te ministrica državne sigurnosti Janet Napolitano.

Obama je istaknuo kako su bilo dostupne informacije koje su mogle spriječiti pokušaj samoubilačkog bombaškog napada na avion, 23-godišnjega Nigerijca Umara Faruka Abdulmutalaba.

"Ključno je ovo: vlada SAD-a imala je dovoljno informacija da otkrije tu urotu i omete napad na Božić. No naša obavještajna zajednica zakazala je u povezivanju tih pojedinosti, što bi osumnjičenog stavilo na popis zabrane letenja", rekao je Obama. Prema riječima američkog predsjednika, to nije propust u prikupljanju obavještajnih podataka, već u integriranju podataka s kojima se već raspolagalo.

On je naglasio kako može prihvatiti da obavještajni podaci nisu savršeni, ali je sve jasnije da oni nisu bili u cijelosti analizirani i ocijenjeni.

"To nije prihvatljivo i ja to neću tolerirati", rekao je vidno ljutiti predsjednik SAD-a, upozorivši da je margina greške uska, a rezultati mogu biti katastrofalni.

Popisi osumnjičenih za veze s terorizom, koji sadrže više od pola miliona imena, osvježeni su ovih dana, a dodana su nova imena i na popis onih kojima je zabranjen let.

"Taj sistem treba ojačati", rekao je Obama dodajući da će State Department tražiti od ambasade u Washingtonu da daju podatke o vizama u sklopu upozoravanja na ljude osumnjičene za veze s teroristima.

Obama je potvrdio ranije informacije kako SAD za sada prekida s prebacivanjem dijela zatočenika iz Guantanama u Jemen, zbog "nesigurne situacije". On je istaknuo da će zatvor u zaljevu Guantanamo biti zatvoren na način koji će Amerikance očuvati sigurnima.

"Vladina ministarstva i agencije moraju djelovati prema obavještajnim podacima 'najbrže i najučinkovitije' što mogu kako bi spašavale živote, ne samo većinu vremena već stalno", naglasio je.

Nigerijac Abdulmutalab pokušao je raznijeti avion Northwest Airlinesa uoči slijetenja u Detroit, pomoću razornog vojnog eksploziva PETN skrivenog u donjem rublju, ali je umjesto detonacije izazvao manji požar.

Abdulmutalab će u petak biti prvi puta izveden pred sud u Detroitu. U utorak je objavljeno da je FBI od njega dobio puno vrijednih podataka.


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: