Barack Obama
0

"Neuspjeli napad na avion povezan sa Al-Qaidom"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da je Nigerijac osumnjičen za pokušaj aktiviranja bombe u putničkom avionu koji je letio za SAD, po svemu sudeći, bio član Al-Qaide.

"Još traje istraga o incidentu koji se dogodio na Božić i saznajemo sve više toga o osumnjičenom", rekao je sinoć Obama, u nedjeljnom obraćanju javnosti preko radija i interneta.

"Izgleda da je pristupio ogranku Al-Qaide i da ga je ta grupa, Al-Qaida na Arabijskom poluotoku, obučila, snabdjela eksplozivom i naložila mu da napadne avion koji je letio za Ameriku", kazao je Obama, koji provodi praznike na Havajima.

On je naveo da je dobio preliminarne rezultate istražnog tima koji provjerava procedure vezane za sigurnost zračnog saobraćaja i antiterorističke mjere, kao i da konačne rezultate očekuje narednih dana, prenio je Reuters.

Američki predsjednik je naredio istragu o "ljudskim i sistemskim greškama" koje su 25. decembra omogućile Nigerijcu Umaru Faruku Abdulmutalebu (23) da sa eksplozivom uđe u avion koji je iz Amsterdama letio za Detroit.

Abdulmutaleb je u SAD optužen da je specijalnom tečnošću pokušao da aktivira eksploziv i digne u zrak letjelicu američke kompanije "Northwest airlines", sa skoro 300 putnika i članova posade, u trenutku kada se približavala Detroitu.

Odgovornost za napad preuzeo je regionalni ogranak Al-Qaide, a i sam Abdulmutaleb rekao je istražiteljima da su ga članovi te organizacije obučili i snabdjeli eksplozivom.

Obama je, u obraćanju, istakao napore svoje administracije da očuva sigurnost u zemlji, uključujući povlačenje vojske iz Iraka, slanje pojačanja u Afganistan i jačanje odnosa s Jemenom, u kojem je Abdulmataleb prije napada proveo neko vrijeme.