Obama naredio nove mjere za sprječavanje terorističkih napada

F
FENA
8.1.2010. u 09:47
0
1
Obama naredio nove mjere za sprječavanje terorističkih napada
0
Obama naredio nove mjere za sprječavanje terorističkih napada Barack Obama (Foto: Reuters)
Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je najavio niz novih koraka usmjerenih na sprječavanje mogućih terorističkih napada na SAD, preuzimajući na sebe odgovornost za propust u radu obavještajnih službi koji je omogućio pokušaj bombaškog napada na američki avion na Božić.
Upozoravajući na propuste, Obama je rekao kako su prva crta odbrane SAD-a "pravovremene i tačne" obavještajne informacije koje su primjereno integrirane.

"To se nije događalo prije pokušaja napada 25. decembra", rekao je Obama u izjavi medijima u Bijeloj kući, izbjegavši izdvojiti pojedine dužnosnike administracije odgovorne za te propuste.

"Manje sam zainteresiran za prebacivanje krivice, a više za učenje iz grešaka. Kada sistem ne uspije, to je moja odgovornost", istakao je.

Također je ocijenio kako činjenica da je izvedena urota protiv leta Northwesta "nije krivnja pojedinca ili organizacije, već sistemski neuspjeh među više organizacija i agencija".

Obama je najavio četiri koraka koja će poduzeti obavještajna zajednica: dodjeljivanje konkretnih odgovornosti za slijeđenje tragova terorističkih prijetnji, brže distribuiranje obavještajnih izvještaja, jačanje analitičkih procesa, te poboljšanje kriterija za dodavanje osoba na popise za praćenje terorista.

Obećavajući da neće "ostaviti niti jedan kamen neprevrnut" u traženju boljih načina da zaštititi Amerikance, Obama je također pozvao na bolje skeniranje u aviosaobraćaju što će, po njemu, zahtijevati "velika ulaganja".

"Mi smo u ratu, mi smo u ratu protiv Al-Qaide", kazao je američki predsjednik.

Umar Faruk Abdulmutalab, 23-godišnji Nigerijac, optužen je za pokušaj uništavanja aviona Northwest Airlinesa s 290 putnika i članova posade dok se približavao Detroitu na Božić. Umjesto detonacije, izazvao je zapaljenje razornog eksploziva PETN skrivenog u donjem rublju, a putnici i članovi posade su ga savladali i ugasili manji požar.

Obama je rekao da će promjene koje je naredio "poboljšati sposobnost obavještajne zajednice za prikupljanje, dijeljenje, integriranje i analizu obavještajnih podataka, te za brzo i učinkovito djelovanje".

Najavio je da je vlada već osigurala milijardu dolara za poboljšanje tehnologije skeniranja na aerodromima u SAD-u, dodajući kako će svakodnevno osiguravanje hiljadu letova u Americi zahtijevati značajna ulaganja u mnogim područjima.

Američka administracija također je objavila deklasificiranu verziju izvještaja o incidentu s Abdulmutalabom, u kojem se ističu manjkavosti američkog obavještajnog sistema prije pokušanog bombaškog napada.

U njemu se navodi kako je vlada "imala dovoljno informacija" da spriječi urotu i identificira Abdulmutalaba kao vjerovatnog pripadnika Al-Qaide i spriječi njegov ulazak na let iz Amsterdama za Detroit.

Pogranična služba je navodno izdvojila Abdulmutalaba kao sumnjivog dok je letio iz Amsterdama, a agenti carine su se spremali za njegovo ispitivanje po slijetanju u Detroit.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: