Kršenje rezolucije
6

Sumnja se da je Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil iz podmornice

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Postoji mogućnost da je Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil iz podmornice, što je uslijedilo samo nekoliko sati nakon što je Pyongyang najavio da će nastaviti nuklearne pregovore sa SAD-om.

Kako javljaju južnokorejski zvaničnici, projektil koji je lansiran u blizini luke Wonsan preletjela je otprilike 450 kilometara i dosegla visinu od 910 kilometara, prije nego je sletjela u Japansko more.

Ukoliko se potvrdi da je ova infomracija tačna, to bi bila velika eskalacija u odnosu na testove kratkog dometa koje je Sjeverna Koreja provodila od maja.

Vijest o ispaljivanju projektila brzo je izazvala brojne osude, javlja BBC.

Japanski premijer Shinzo Abe rekao je da se radi o kršenju rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojima se Sjevernoj Koreji zabranjuje korištenje balističkih projektila.

Samo nekoliko sati prije lansiranja projektila Pyongyang je rekao da bi razgovore s Washingtonom o denuklearizaciji konačno mogli nastaviti krajem ove sedmice.

Inače, pregovori su zaustavljeni nakon što je samit u Hanoju između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una u februaru ove godine završen bez dogovora.