Francuska
0

Sukob o penzijama na prekretnici

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sukob o penzijama u Francuskoj na prekretnici je, a povratak dijalogu jako je dobar, izjavila je u utorak francuska ministrica finansija Christine Lagarde, dodajući da štrajk neće uticati na rast u 2010. godini, prenose agencije.

"Pozdravljam povratak razumu i dijalogu", izjavila je Lagarde, odgovarajući na pitanje smatra li da je počela "faza završetka sukoba".

"Početak razgovora o zapošljavanju mladih, zapošljavanju starijih i osnovnim problemima koji stvaraju tjeskobu među mladima i starijima, predstavlja pravu prekretnicu i smatram da je to jako dobro", dodala je ona.

Ministrica se pritom mislila na "pregovore o zapošljavanju mladih i starijih" koje je u ponedjeljak navečer na televiziji predložio čelnik jednog od sindikata Francois Chereque (CFDT) a prihvatila predsjednica poslodavaca (Medef) Laurence Parisot.

Govoreći o utjecaju štrajka na ekonomiju, ministrica je rekla kako ne opovrgava da je bilo "nekoliko dana koji su sigurno utjecali na ekonomiju", ali ne misli da je to "dovoljno da promijeni plan rasta za cijelu godinu".

Francuska vlada očekuje povećanje BDP-a za 1,5 posto u 2010.