Francuska
0

Drugi dan paraliziran željeznički saobraćaj

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Željeznički saobraćaj poremećen je u srijedu u Francuskoj, drugi dan zaredom zbog štrajka sazvanog u znak protesta protiv vladine mirovinske reforme.

Tek je svaki treći brzi voz saobraćao te otprilike 40 posto regionalnih vozova, saopćila je željeznica. Međunarodni saobraćaj bio je pošteđen s normalnim nivoom usluga na Eurostaru prema Velikoj Britaniji, ali nije vozio nijedan noćni voz.

U pariškom javnom prevozu saobraćaj je "normalan ili gotovo normalan" u podzemnoj željeznici, autobusima i tramvajima, dok je tek svaki drugi voz vozio prema predgrađima.

Francuski sindikati pokrenuli su u utorak val štrajkova protiv penzione reforme predsjednika Nicolasa Sarkozyja kojom se predviđa podizanje dobne granice za odlazak u penziju sa 60 na 62 godine.

Štrajkovi su uključivali blokade saobraćaja i nastave u školama i na fakultetima, kao i protestne povorke po francuskim gradovima.

Sindikat CFDT je izjavio da se protestima u utorak pridružilo 3,5 miliona ljudi, a francusko je ministarstvo unutarnjih poslova procijenilo da se na poziv sindikata odazvalo 1,23 miliona ljudi. Oba podatka pokazuju da je odziv na protest bio veći nego na protest 2. oktobra.