Svijet
0

Novi talas štrajkova u Francuskoj

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuski radnički sindikati najavili su za danas, treći put u ovom mjesecu, nove demonstracije i obustave rada u znak protivljenja zbog reforme penzionog sistema.

Francuski ministri žele da podignu starosnu granicu za odlazak u penziju sa 60 na 62 godine a za dobijanje državne penzije sa 65 na 67 godina.

Administracija za civilni vazdušni saobraćaj saopštila je danas da je zbog štrajka otkazana polovina odlaznih i dolaznih letova. 

Radnici iz energetskog i sektora javnog prevoza danas treba da glasaju da li će se pridružiti štrajkovima. 

Štrajkovi će biti organizovani uz obavještenje o cjelodnevnoj obustavi rada i članovi sindikata glasaće na kraju dana da li su za nastavak obustave rada. 

Među onima, koji su se već izjasnili da su za štrajk na neodređeno vrijeme, su radnici državne željeznice (SBCF), te gasne i elektro kompanije.

Štrajk radnika na naftnim i teretnim terminalima oko grada Marseja ušli su u treću sedmicu. Oko 50 brodova blokirano je izvan marsejske luke zbog čega je kompanija "Total" zatvorila rafineriju "Le Mede" usljed nedostatka nafte. Tokom sedmice najavljeno je i moguće zatvaranje još četiri rafinerije.
Mediji navode da francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, čija je popularnost trenutno na najnižem nivou, ne namjerava da popusti u reformi penzijskog sistema za koju vjeruje da će mu donijeti novi mandat na izborima 2012. godine. Međutim, analitičari upozoravaju da bi ovaj sukob u Francuskoj mogao da dovede do ozbiljnog uličnog nasilja.