|

Sukob demonstranata i pristalica predsjednika Alija Abdulaha Saleha

Sukob demonstranata i pristalica predsjednika Alija Abdulaha Saleha
0
F
FENA
29.1.2011. u 17:42
1
komentara
0

dijeljenja
Sukob demonstranata i pristalica predsjednika Alija Abdulaha Saleha Foto: AP
Nekoliko desetina ljudi koji traže od predsjednika Jemena Ali Abdulaha Saleha da siđe s vlasti sukobilo se danas s njegovim pristalicama u Sani, a konflikt je izbio i između demonstranata i policajaca u civilu.
Do sada nema izveštaja o poginulim ili povređenim u sukobu, prenela je agencija AFP.

Demonstranti su došli do ambasade Egipta u jemenskoj prijestonici, uzvikujući "Ali, odlazi" i poručujući da je, poslije svrgnutog predsjednika Tunisa, sada na redu egipatski, a ubrzo i jemenski predsjednik.

Val protesta zahvatio je arapski svijet, prvo u Tunisu, čiji je predsednik Zin El Abidin Ben Ali napustio zemlju, a demonstracije protiv predsjednika Egipta Hosnija Mubaraka i dalje traju.

Jedna od učesnica demonstracija u Sani Tavakel Karman izjavila je da je jedan pripadnik snaga sigurnosti u civilu pokušao da je napadne bodežom, ali su ga spriječili drugi demonstranti.

"Nastavit ćemo do pada režima Alija Abdulaha Saleha", rekla je Karman.

Skoro svakodnevni protesti u Sani traju od sredine januara, na kojima se traži ostavka Saleha, koji je na vlast došao 1978. godine, a posljednji put je izabran u septembru 2006.

U parlamentu je u toku rasprava o nacrtu zakona o promjeni ustava, čijim bi usvajanjem Saleh postao doživotni predsjednik.

Saleh je optuživan i da je želio da vlast prenese na svog najstarijeg sina Ahmeda, šefa Predsjedničke garde, što on negira, prenio je Tanjug.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...