|

Hiljade demonstranata traže odlazak šefa države

Hiljade demonstranata traže odlazak šefa države
0
F
FENA
27.1.2011. u 10:30
0
komentara
0

dijeljenja
Hiljade demonstranata traže odlazak šefa države Foto: AP
Hiljade ljudi demonstrirale su u četvrtak u jemenskome glavnom gradu Sani, na poziv opozicije, tražeći odlazak predsjednika Ali Abdallaha Saleha koji je na vlasti već 32 godine.
Tuniski predsjednik "je otišao nakon 20 godina, a 30 godina u Jemenu dosta je“, uzvikivali su demonstranti aludirajući na narodni protestni pokret bez presedana u Tunisu, koji je svrgnuo predsjednika Zinea al-Abidinea Ben Alija poslije 23 godine vlasti, prenio je AFP.

"Ne - obnovi mandata, ne - nasljeđivanju vlasti!“ - ponavljalo se na skupu koji je organizirala opozicijska koalicija. Ona je organizirala četiri odvojena protesta u glavnom jemenskom gradu, rekao je jedan od organizatora.

Predsjednik Ali Abdallah Saleh je ponovo izabran u septembru 2006. godine na sedmogodišnji mandat. Nacrt amandmana na ustav, o kome se raspravlja u parlamentu uprkos odbijanju opozicije, mogao bi otvoriti put za doživotni mandat sadašnjem šefu države.

Predsjednik Ben Ali, koji je pobjegao 14. januara, prvi je vođa neke arapske zemlje koji je morao napustiti vlast pod pritiskom ulice.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.