Jemen
0

17 povrijeđenih i 165 uhapšenih u antivladinim protestima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 17 osoba je povrijeđeno, a 165 uhapšeno u protestima između antivladinih demonstranata te policijskih i vojnih snaga u ponedjeljak u glavnom gradu Jemena, Sana'ai.

Neredi u Sana'ai su eruptirali kad su hiljade demonstranata, među kojima su bili odvjetnici i studenti, umarširali u grad i pokušali doći do glavnog trga Al-Tahrir što im vlasti nisu dozvoljavale.

Stotine antivladinih demonstranata sukobile su se s pristašama jemenskog predsjednika južno od glavnog grada Sana'ae.

Demonstranti i predsjednikovi pristaše međusobno su se gađali kamenjem, a policija je pucala u zrak, rekli su očevici. Međutim, policija nije uspjela smiriti gomilu u industrijskom gradu Tiazu. Policija se rasporedila između petstotinjak protuvladinih demonstranata i stotinjak pristaša predsjednika Alija Abdulaha Saleha kako bi spriječila sukobe.

Antivladini protesti dobili su zamah zadnjih sedmica, na kojima bi se okupilo i više desetaka hiljada demonstranata. Saleh je rekao da će otići s vlasti pošto mu istekne mandat 2013, obećavši da neće predati vlast sinu, uz druge političke ustupke. Međutim opozicija, nezadovoljna Salehovim ustupcima, ostaje pri svojim zahtjevima.

SAD se uvelike uzda u Saleha kao saveznika u borbi s Al-Qaidinim ogrankom u Jemenu koja planira napade u susjednoj Saudijskoj Arabiji, najvećoj izvoznici nafte. Nestabilnost u Jemenu mogla bi ozbiljno ugroziti političku i sigurnosnu stabilnost u zemljama Perzijskog zaljeva.

Saleh, koji vlada Jemenom 32 godine, odgodio je posjetu Washingtonu u nedjelju zbog stanja u regiji, javila je državna novinska agencija.