|

I dalje se traži odlazak predsjednika, u Adenu ubijen tinejdžer

I dalje se traži odlazak predsjednika, u Adenu ubijen tinejdžer
0
F
FENA
21.2.2011. u 17:19
0
komentara
0

dijeljenja
I dalje se traži odlazak predsjednika, u Adenu ubijen tinejdžer Foto: AP
Hiljade demonstranata u ponedjeljak u Sana'ai traži odlazak predsjednika Ali Abdulaha Saleha, a u Adenu su maloljetnog demonstranta ubile sigurnosne snage, pa se tako broj žrtava u tom jemenskom gradu u zadnjih sedam dana popeo na 12.
Saleh koji je već 32 godine na vlasti u toj siromašnoj zemlji na arapskom poluotoku rekao je na jednoj pres-konferenciji da će otići samo ako se tako "odluči na izborima". Jemenski uleme zabranili su primjenu sile prema demonstrantima, u saopćenju objavljenom nakon njihovog vanrednog zasjedanja.

Demonstranti, studenti ali i opozicioni zastupnici i aktivisti, okupili su se na trgu ispred sveučilišta u Sana'ai, centralnom mjestu u prijestolnici na kojem se održavaju protesti, koji su nazvali "Tahrir", po trgu u Kairu.

"Narod želi odlazak režima", "Narod želi promjene", pisalo je na transparentima koje su nosili demonstranti. Ovi se protesti događaju dan nakon odluke parlamentarne opozicije da se pridruži protestima protiv režima koje su dosad predvodili studenti.

Jemenske sigurnosne snage podigle su kontrolne punktove na pristupima trgu, ali nisu rastjerivale demonstrante.

Protesti koji se svakodnevno održavaju u Sana'ai već desetak dana, žestoko su pokušali ugušiti pristaše vlasti naoružani batinama, kamenjem i hladnim oružjem.

Predsjednik Saleh koji od 1978. vlada Jemenom, obećao je 2. februara da će provesti reforme i da se neće ponovo kandidirati na idućim predsjedničkim izborima 2013., ali demonstrantima to nije dovoljno, prenosi Hina.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.