Svijet
0

Sukob demonstranata i policije u Milanu zbog Sajma Expo 2015

SRNA
(Foto: EPA)
U Milanu su se danas demonstranti sukobili sa policijom, koja je odgovorila ispaljivanjem suzavca tokom protesta, održanih zbog početka Svjetskog sajma Expo 2015, javio je Reuters.

U centru Milana demonstranti su palili automobile i kamenjem gađali policajce obučene u opremu za suzbijanje nereda. Više hiljada policajaca raspoređeno je širom Milana radi sprečavanja nasilja.

Sukob između demonstranata i policije izbio je nakon ceremonije otvaranja manifestacije Expo 2015 na kojoj je premijer Italije Mateo Renzi pozdravio početak šestomjesečnog sajma kulture i tehnologije, čija je pažnja usmjerena na održivu proizvodnju hrane.

Pošto je prodato deset miliona ulaznica za Sajam, zvaničnici smatraju da će 20 miliona ljudi posjetiti globalnu izložbu i nadaju se da će prihodi biti do 10 milijardi evra.

Više od milion Kineza očekuje se na izložbi u Milanu, a italijanski zvaničnici se nadaju da će neki od njih postati dugoročni poslovni partneri.

Za učešće na Svjetskoj izložbi Expo 2015 o temi "Nahranimo planetu, energija za život" priavilo se 144 zemalja, među kojim i Crna Gora.

Izložba je danas otvorena u nadi da će šestomjesečni svjetski sajam, sa hranom kao temom, biti katalizator ekonomskog oporavka, ali i u strahu da ne skrene pažnju na duboko ukorijenjene probleme Italije.

Povodom otvaranja Sajma, okupljenima se putem video linka obratio i papa Franjo.

Prva globalna izložba poslije one u Šangaju prije pet godina više puta je odlagana, a kompleks u kojem se održava nije u potpunosti završen.