Svijet
0

Suđenje za silovanje palo zbog starih tvitova

Klix.ba
Suđenje za silovanje palo je nakon što su pronađene stare poruke koje je navodna žrtva slala putem Twittera a koje bude sumnju u njenu verziju događaja.

Devet muškaracakoji su optuženi za silovanje ili učestvovanje u silovanju tinedžerke izašli su iz suda u Londonu kao slobodni ljudi nakon otkrića na Twitteru.

Muškaci su optuženi po 28 tačaka među kojima je i nekoliko silovanja, no tužilaštvo u Old Baileyu izjavilo je kako neće biti dokaza protiv njih.

Riječ je o muškarcima koji su starosne dobi od 21 do 30 godina.

Tužiteljica Samantha Cohen rekla je na sudu da je Twitter račun koji je koristila tada 14-godišnja podnositeljica žalbe, pomjerio slučaj u skroz drugom smjeru.

"Pregledavanje materijala sa Twittera izvršeno je na najvišem nivou Vrhovnog tužilaštva i policije u saradnji s advokatima. Jednoglasni zaključak je da ne postoji realna mogućnost osude bilo kojeg optuženog po bilo kojoj tački optužnice. Zbog toga tužilaštvo nema dokaza koje bi predstavilo u slučaju", rekla je Cohen.

Navodna žrtva koja sada ima 15 godina dala je izjavu policiju u novembru prošle godine u kojoj je detaljno objasnila seksualne napade, u većem broju silovanja, koja su se događala od maja 2012. godine.

"Žalosno je što se to dogodilo tako kasno i što su neki optuženi već bili u pritvoru. Ovo su vrlo ozbiljne stvari koje trebaju detaljno biti analizirane", rekao je sudija John Bevan.