Svijet
0

Indijska javnost bijesna zbog prve presude za silovanje studentice u autobusu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Indijski mediji i političari pozvali su na strožije kazne za maloljetnike nakon prve presude u slučaju grupnog silovanja i ubistva u New Delhiju, kojom je tinejdžer osuđen na tri godine zatvora.

Silovanje i ubistvo 23-godišnje studentice u autobusu u decembru prošle godine izazvalo je proteste širom zemlje te dovelo do zahtjeva za dužim kaznama u slučajevima seksualnih napada.

Osuđeni tinejdžer sada će provesti 28 mjeseci u kaznenom centru za maloljetnike, gdje je već proveo osam mjeseci u pritvoru, čekajući presudu.

Dok služi kaznu, može gledati TV te igrati videoigre, piše Hindustan Times i ukazuje kako policijski izvori ovog tinejdžera opisuju kao najbrutalnijeg među šest napadača.

Times of India piše kako je žrtvi grupnog silovanja maloljetnički sud uskratio pravdu.

"Svi će se složiti da nešto nije u redu sa sistemom, koji dozvoljava nekome ko je silovao i mučio djevojku, što je dovelo do njene smrti, da izađe na slobodu nakon samo tri godine i to samo zato što je bio maloljetan", piše Times of India.

Indijski mediji pišu kako je vrijeme da se u zemlji izmijeni zakon i odredi dob do koje se osoba može smatrati maloljetnom, ali i prema prirodi zločina.

Sushma Swaraj, vođa opozicije u donjem domu parlamenta, na Twitteru je objavila kako će uskoro predati zahtjev i pozvati na donošenje novih amandmana u zakonu.

"Ova oskudna kazna od samo tri godine ne donosi pravdu. Presuda mora biti srazmjerna sa zločinom, neovisno o dobi počinoca“, napisala je.

Porodica žrtve tvrdi da će se boriti za strožiju kaznu.

Peticiju Vrhovnom sudu dostavio je političar Subramanian Swamy te zatražio da tokom donošenja presude uzmu u obzir i težinu zločina.

Žrtva, studentica fizioterapije, preminula je od unutrašnjih povreda dvije sedmice nakon što je silovana i pretučena željeznom šipkom u noći 16. decembra. Njen muški pratilac također je pretučen, a zatim su oboje izbačeni iz autobusa.

Odvojeno suđenje četvorici odraslih osumnjičenih trebalo bi se okončati za nekoliko sedmica, a osumnjičeni su suočeni i sa mogućom smrtnom kaznom. Peti odrasli osumnjičeni počinio je samoubistvo u zatvoru.