Svijet
0

Suđenje Oscaru Pistoriusu ušlo u šesti dan

FENA
Oscar Pistorius (Foto: EPA)
Oscar Pistorius (Foto: EPA)
Suđenje Oscaru Pistoriusu zbog ubistva njegove djevojke u Južnoafričkoj Republici u ponedjeljak ulazi u šesti dan.

Prva sedmica suđenja završena je svjedočenjem zaštitara koji je poručio sudu u Pretoriji koji je izjavio da je zatekao Pistoriusa kako nosi u naruičju umiruću Reevu Steenkamp, prenosi BBC.

Ranije je bivša djevojka slavnog olimpijca i paraolimpijca izjavila sudu da je on svojevremeno pucao iz svog automobila nakon što se posvađao s policijom.

Dvostruki amputirac negira da je s namjerom ubio Steenkamp.

On tvrdi da je greškom zamijenio 29-godišnju manekenku za provalnika.

Ukoliko se proglasi krivim, 27-godišnji sportski junak nazvan "trkač po oštrici" mogao bi se suočiti s doživotnom robijom.

Tokom emotivnog svjedočenja u petak, njegova bivša djevojka Samantha Taylor opisala je kako je Pistorius pucao iz svog pištolja u automobilu. Slavni sportista to negira.

Pieter Baba, zaštitar koji radi u Pistoriusovoj ograđenoj vili, govorio je o svojoj šokiranosti kada je vidio Pistoriusa kako nosi umiruću Reevu Steenkaamp niz stepenice vile.

Pistorius se pojavio s očajničkim izrazom na licu dok je svjedočeno o dešavanjima od 14. februara prošle godine pred sudom u Pretoriji.

Država pokušava uvjeriti sud da su se Postorius i Steenkamp, manekenka, televizijska zvijezda i diplomirana pravnica, posvađali prije nego što je on ispalio hice koji su ubili njegovu djevojku.

Na suđenjima u Južnoj Africi nema porote, i zadnju riječ o Pistoriusovoj sudbini donijet će sudija Thokozile Masipa.