Svijet
0

Pistorius se prijavio na psihijatrijsko promatranje

Totalsport
Oscar Pistorius (Foto: EPA)
Oscar Pistorius (Foto: EPA)
Južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius pojavio se u ponedjeljak u psihijatrijskoj bolnici u blizini Pretorije kako bi prošao vještačenje koje je odredio sud.

Podsjećamo, sutkinja Thokozile Masipa je naredila da Pistorius mora biti podvrgnut psihijatrijskom vještačenju kako bi se utvrdilo njegovo mentalno stanje. Odluku je sutkinja donijela nakon što je svjedok odbrane izjavio da Pistorius, koji je optužen za ubistvo djevojke Reeve Steenkamp, pati od generaliziranog anksioznog poremećaja.

Masipa želi da se utvrdi je li 27-godišnji atletičar sposoban shvatiti koliko je pogrešan njegov čin. Zbog toga je odredila da sljedećih 30 radnih dana od 8 do 14 sati mora boraviti u psihijatrijskoj bolnici gdje će biti na promatranju.

Pistoriusu je na Valentinovo prošle godine hicima iz pištolja usmrtio djevojku Reevu Steenkamp. Odbrana južnoafričkog paraolimpijca temelji se na tvrdnji da je pomislio da se iza kupaonskih vrata kroz koja je pucao nalazio provalnik.

Tužilaštvo, pak, tvrdi da je Pistorius ubio svoju djevojku nakon velike svađe. Suđenje je trenutno prekinuto, a nastavit će se 30. juna kad Pistorius završi testiranja u bolnici.