Svijet
3

Eksperti: Pistorius je bio mentalno zdrav kada je pucao na Steenkamp

FENA
Oscar Pistorius (Foto: EPA)
Oscar Pistorius (Foto: EPA)
Panel eksperata za mentalno zdravlje zaključio je da Oscar Pistorius nije patio od mentalne bolesti kada je ubio svoju djevojku Reevu Steenkamp u svojoj kući prošle godine, saopćio je u ponedjeljak glavni tužilac na suđenju slavnom sportisti.

Suđenje Pistoriusu nastavljeno je nakon pauze od mjesec dana tokom koje su psiholog i troje psihijatara također procijenjivali da li je dvostruki amputirac bio u stanju da shvati zlu prirodu svog djela kada je pucao u Steenkamp kroz zatvorena vrata kupatila.

Izvještaji panela proslijeđeni su sutkinji Thokozile Masipa, a glavni tužilac Gerrie Nel govorio je o dijelovima zaključaka, primjećujući kako eksperti vjeruju da je Pistorius "bio u stanju uvidjeti svu zloću svog čina" kada je ubio Steenkamp, 29-godišnju manekenku, prenosi AP.

Procjena je uslijedila nakon što je psihijatar dr. Merryll Vorster svjedočio za odbranu da je Pistorius, za koga tvrdi da se osjećao ranjivim zbog svog dugodišnjeg hendikepa kao dugotrajnom brigom zbog kriminala, imao anksiozni poremećaj koji je mogao biti faktor u ubistvu koje se desilo u ranim jutarnjim satima 14. februara 2013.

On je svjedočio da je Pistorius otvorio vatru greškom misleći da je u kupatilu bio opasan uljez.

Tužilac Gerrie Nel navodi da je Pistorius (27) ubio Steenkamp nakon svađe na Valentinovo, i opisao je slavnog olimpijca kao "usijanu glavu" s ljubavlju prema oružju i s pogrešnim osjećajem prosudbe. On je, međutim, zatražio nezavisnu istragu Pistoriusovog psihičkog stanja, na osnovu brige da bi odbrana mogla tvrditi da Pistorius nije kriv zbog mentalne bolesti.

Pistorius se suočava s kaznom od 25 godina zatvora ako bude proglašen krivim za ubistvo iz predumišljaja, a također bi se mogao suočiti s višegodišnjom robijom ako bude osuđen za ubistvo bez predumišljaja ili iz nemara. On je trenutno na slobodi uz kauciju.

Pistorius je procijenjivan kao gostujući pacijent u psihijatrijskoj bolnici Weskoppies u Pretoriji, južnoafričkoj prijestolnici. On odsjeda u domu svog ujaka.