{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sudbina revolucije u rukama generala

S
14.2.2011. u 11:41
0
0
Sudbina revolucije u rukama generala
0
Sudbina revolucije u rukama generala
Foto: AFP
Sudbina egipatske revolucije sada je u rukama generala, konstatuje "Independent", ističući kako je sada ključno da se nakon zbacivanja predsjednika Hosnija Mubaraka vojska drži dnevnog reda o održavanju izbora u narednih šest mjeseci.
U tekstu pod naslovom "Da li vojska pojačava svoj stisak u Egiptu?", list ističe da je neophodno da vojska ne pribjegava ustavnim trikovima Mubarakovog režima, niti pokušajima da onesposobi neke stranke, a promoviše svoje političke favorite.

Dva dana nakon što su milioni Egipćana izvojevali revoluciju nad režimom Hosnija Mubaraka, egipatska vojska, predvođena Mubarakovim bliskim prijateljem, generalom Mohamedom Tantavijem, učvrstila je svoj položaj u zemlji, raspuštajući parlament i suspendujući ustav.

Pripadnici vojske, upućeni na trg Tahrir da od preostalih demonstranata zatraže da ga napuste, dočekani su najprije prijateljski, uz hranu i piće, da bi u jednom trenutku jedan od oficira počeo da ih bije štapom od trske, piše "Independent".

Stare navike teško odumiru, navodi list, a ovaj incident odražava rastuću zabrinutost među onima koji su svrgnuli predsjednika da će plodove njihove pobjede pojesti vojska, uglavnom sačinjena od generala koji su do moći i privilegija došli upravo pod Mubarakom.

Ima mnogih, počevši od autokratskih vladara u arapskom svijetu, koji bi voljeli da egipatska revolucija pretrpi poraz. Na vojsci je da ih u tome razočara, zaključuje "Independent".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: