{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sudanska "otpadnica od vjere" doputovala u SAD

F
1.8.2014. u 10:58
0
66
Sudanska "otpadnica od vjere" doputovala u SAD
0
Sudanska "otpadnica od vjere" doputovala u SAD
Foto: EPA
Sudanka koja je pobjegla u Italiju nakon što joj je bila ukinuta smrtna kazna zbog odricanja od Islama doputovala je u SAD.
Meriam Yahia Ibrahim Ishag doputovala je u New Hampshire u četvrtak navečer sa svojim "američkim" suprugom i djecom.

Pozdravljaujući je tokom kratkog zaustavljanja u Philadfelphiji, gradonačelnik Michael Nutter nazvao ju je "borcem za svjetsku slobodu", prenosi BBC.

Pojavile su se osude širom svijeta kada ju je sudanski sud u ovoj godini osudio na smrt vješanjem zbog otpadništva od vjere.

Njen otac je musliman tako da je po sudanskoj verziji islamskog zakona ona također muslimanka i ne može preći na drugu vjeru.

Ona tvrdi da nikada nije bila muslimanka jer je odgojila njena majka hrišćanka.

Ibrahim je otputovala iz Rima za Philadelphiju sa suprugom i dvoje djece na putu za Manchester u New Hampshireu, gdje njen suprug ima rodbinu i gdje se porodica namjerava skrasiti.

Tokom njenog boravka u Philadelphiji, gradonačelnik Nutter je izjavio da će je ljudi pamtiti "upravo poput onih koji su stali za slobodu".

On ju je uporedio s Rosom Parks, koja je postala simbol pokreta za građanska prava nakon što je odbila da ustupi svoje mjesto bijelcu u autobusu u Alabami.

On je također predao Ibrahim malu repliku Zvona slobode, simbola američke nezavisnosti.

Njena naredna stanica je Masnchester, i tu se okupilo četrdesetak njenih rođaka i simpatizera kako bi je pozdravili, od kojih su neki uvikivali "Živjela Amerika".

Njen suprug je izgovorio nekoliko riječi kojima je zahvalio američkoj vladi za njen odlučan stav, i senatorima iz New Hampshirea koji su se snažno zalagali da joj se odobri azil,kao i narodu Sudana zbog njegove podrške.

Njihova kćerka Maya rođena je u zatvoru u maju, nakon što je Ibrahim osuđena na smrt vješanjem zbog odricanja od vjere.

Suprug Ibrahim, Daniel Wani, koji je također hrišćanin, građanin je Južnog Sudana i također ima američko državljanstvo.

Pod intenzivnim međunarodnim pritiskom, njena presuda je ukinuta i ona je oslobođena u junu iako je prvobitno bila sprječena da napusti zemlju, a porodica je potražila utočište u američkoj ambasadi u Khartoumu.

Dok je boravila u Rimu, ona se sastala s Papom, koji joj je zahvalio za njenu "predanost vjeri", sudeći po vatikanskom portparolu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: