Svijet
88

Sudanka "odmetnuta od vjere" sastala se sa papom u Rimu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Sudanka koja je pobjegla u Italiju nakon što je bila pošteđena smrtne kazne zbog odricanja od islama u četvrtak se sastala s Papom.

Meriam Yahia Ibrahim Ishag otputovala je avionom u Rim s porodicom nakon što je provela više od mjesec dana u američkoj ambasadi u Khartoumu.

Odluka sudanskog suda da je osudi na smrt vješanjem zbog odmetništva od vjere naišla je na žestoke osude širom svijeta.

Njen otac je musliman, tako da je po sudanskoj verziji islamskog zakona ona također muslimanka i ne može preći na drugu vjeru.

Nju je odgojila njena hrišćanska majka i tvrdi da nikada nije bila muslimanka.

  • Pozdravljajući je na aerodromu u Rimu, italijanski premijer Mateo Renzi je izjavio: "Danas je dan za slavlje".

Ibrahim se sastala s papom Franjom u njegovoj rezidenciji Santa Marta u Vatikanu kratko nakon njenog dolaska u Rim.

  • Papa joj se zahvalio zbog njenog svjedočenja vjeri, navele su novinske agencije riječi vatikanskog portparola, oca Federica Lombardija.

Sastanak, koji je trajao oko pola sata, imao je za cilj pokazati "bliskost i solidarnost svih onih koji pate zbog svoje vjere", dodao je on.

Lapo Pistelli, zamjenik italijanskog ministra vanjskih poslova, pratio ju je na letu iz Khartouma i postavio je fotografiju s Ibrahim i njenom djecom na svom Facebook profilu dok su trebali stići u Rim.

  • Misija je okončana - napisao je.

Visoki sudanski zvaničnik izjavio je novinskoj agenciji Reuters da je vlada u Khartoumu unaprijed odobrila njen odlazak.

Advokat Ibrahim, Mohamed Mostafa Nour, izjavio je za BBC da je ona putovala sa sudanskim pasošem koji je dobila u zadnji minut.

  • Ona je nesretna što je napustla Sudan. Ona veoma voli Sudan. To je zemlja u kojoj je rođena i u kojoj je odrasla - kazao je.

  • Njen život je, međutim, bio u opasnosti i ona je smatrala da mora otići. Prije samo dva dana grupa po imenu Hamza objavila je saopćenje u kojem navodi da će je ubiti i da će ubiti svakoga ko joj pomaže - dodao je.