Tužioci traže smrtnu presudu
0

Sud u Kairu danas odlučuje o kazni ili oslobađanju Mubaraka

Klix.ba
Hosni Mubarak
Hosni Mubarak
Bivši predsjednik Egipta Hosni Mubarak će danas saznati da li će biti osuđen zbog ubistva prosvjednika u toku protesta prošle godine.

Sud u Kairu će odlučiti da li je Mubarak, kao i njegov bivši ministar unutrašnjih poslova Habib al-Adly i još četiri pomoćnika, naredio policiji da puca na demonstrante. Svi oni su porekli optužbe. Ukoliko se pronađe da su krivi, mogli bi biti osuđeni na smrt. Mubarak se takođe tereti i za zloupotrebu svojih ovlasti u svrhu vlastitog bogaćenja, zajedno sa svojim sinovima Alaaom i Gamalom. Njegovom poznaniku, bogatašu Husseinu Salemu, se sudi u odsustvu.

Hosni Mubarak je prvi bivši vođa kome se sudi nakon početka ustanaka iz prošle godine, nazvanih Arapsko proljeće. Zine al-Abidine Ben Ali iz Tunisa je u odsustvu u julu proglašen krivim za posjedovanje oružja i narkotika, Ali Abdullah Saleh iz Jemena je dobio imunitet nakon što je u novembru prošle godine otišao sa vlasti. Libijskog vođu Muamera Gaddafija su ubili pobunjenici u oktobru prošle godine.

U maju prošle godine su tužioci rekli da će se Mubaraku suditi za ubistvo oko 850 nenaoružanih demonstranata u toku 18 dana protesta poslije kojih je bio primoran da siđe sa vlasti. Tužioci su od početka bili u problemima. Niko od njihovih svjedoka nije dao optužujuću izjavu. Pored toga, svjedočeći u tajnosti, vođa vrhovnog vijeća oružanih snaga Mohammed Hussein Tantawi je rekao da vojska nikada nije dobila naređenje da puca na demonstrante, prenosi BBC.

Tužioci traže da se osamdesetčetverogodišnji Mubarak osudi na smrt vješanjem. Iako dopisnici kažu da je cijeli proces suđenja bio korektan, tužioci tvrde da im nije dopušten pristup nekim od najvažnijih dokaza. Na sudu se nisu mogli preslušati pozivi ministra unutrašnjih poslova u kritičnim trenucima, kada je ubijeno mnogo demonstranata.