Izbjegao smrtnu kaznu
61

Hosni Mubarak osuđen na doživotni zatvor

Klix.ba
Hosni Mubarak (Foto: AFP)
Hosni Mubarak (Foto: AFP)
Sud u Kairu osudio je bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka na doživotnu kaznu zatvora zbog saučesništvo u ubistvu demonstranata tokom prošlogodišnjeg ustanka.

84-godišnji Mubarak je osuđen nakon 10-mjesečnog suđenja u posebnom sudu u Kairu. Mubarak je prvi bivši čelnik kojem se sudi od početka arapskog proljeća početkom 2011. godine. Sudija je prekinuo zasjedanje nakon što je došlo do galame poslije čitanja presude, javlja BBC.

Mubarak, koji je vladao Egiptom 30 godina, bio je suočen s mogućom smrtnom kaznom zbog ubistva oko 850 demonstranata, koje su likvidirale snage sigurnosti prošle godine. No, kritičari ističu kako je istraga tužilaštva bila manjkava, posebno jer su svjedoci povlačili početne izjave koje su davali tokom saslušanja u policiji u okviru istrage.

Istu kazna izrečena je i nekadašnjem ministru unutrašnjih poslova Habibu el Adliju, koji je bio obuhvaćen istom optužnicom. Mubarak je prethodno stigao u sudnicu na nosilima, a sa njim su bili njegovi sinovi, Gamal i Ala, koji su zajedno sa ocem optuženi za korupciju.

"Dan presude za faraona", glasio je naslov na prvoj strani lista "Al Vatan", što je aluzija na Mubarakov nekadašnji status nedodirljivosti u egipatskoj državi.

Sudija Ahmed Refaat istakao je kako je suđenje bilo fer i korektno, te je naglasio da je 30-godišnja Mubarakova vladavina bila period mraka u kojem je narod najviše trpio.