Rusija
0

Strazbur neće razmatrati žalbu o istrazi masakra u Katinskoj šumi

SRNA
Evropski sud za ljudska prava iz Strazbura saopštio je danas da ne može da razmatra žalbe na rusku istragu o masakru u Katinskoj šumi 1940. godine.

U odluci sudija navodi se da su se ubistva desila prije nego što je Rusija ratifikovala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, koja omogućava građanima da upućuju žalbe sudu u Strazburu.

Slučaj je sudu u Strazburu iznijelo 15 poljskih državljana, rođaka 12 žrtava masakra sovjetske tajne policije koja je ubila više od 20.000 Poljaka.

U odluci, koja nije konačna, navodi se da je Rusija preduzela većinu istražnih koraka prije nego što je ratifikovala Konvenciju 1998. godine. Nakon toga "nisu preduzeti važniji proceduralni koraci".

Sud ističe da takođe nema istinske veze između stradanja i stupanja na snagu Konvencije.

Međutim, sedam evropskih sudija ističe da Rusija nije u potpunosti sarađivala sa sudom i da ih nije obavijestila da je 2004. godine donijela odluku o prekidu istrage.

"Ruske vlasti nisu za deset članova porodica žrtava masakra dale nikakve zvanične informacije o okolnostima stradanja, niti su načinile ozbiljne pokušaje da lociraju grobna mjesta stradalih", ističe se u odluci.
Sud je Rusiji naredio da podnosiocima žalbe isplati 5.000 eura odštete.

Advokat podnosilaca žalbe Ireneuš Kaminski rekao je da nije u potpunosti zadovoljan odlukom i da će podnijeti žalbu na odluku suda.