Rusija
0

Sud odbacio tužbu Staljinovog unuka za klevetu

SRNA
Jevgenij Džugašvili
Jevgenij Džugašvili
Sud u Moskvi odbacio je danas tužbu za klevetu koju je podnio unuk Josifa Staljina, bivšeg predsjednika SSSR-a, Jevgenij Džugašvili protiv državne Dume, koja je odobrila deklaraciju koja krivi sovjetskog lidera za masakr u Katinjskoj šumi 1940. godine.

Više od 20.000 poljskih vojnih oficira, pripadnika policije i civila zarobljeno je 1939. godine kada su SSSR i nacistička Njemačka podijelile Poljsku. Sovjetska tajna policija, NKVD, ubila je sve zarobljene naredne godine u Katinjskoj šumi u u blizini zapadnog ruskog grada Smolenska.

Džugašvili je rekao da će uložiti žalbu na današnju odluku suda. On traži izmjenu fraze "Zločin u Katinu izveden je prema direktnoj naredbi Staljina i drugih sovjetskih vođa", javlja RIA Novosti.

Sud je odbacio i raniju tužbu Džugašvilija prema kojoj je tražio 100 miliona rubalja ili 3,3 miliona dolara odštete od poslanika Dume.

Sovjetski Savez uvijek je za masakr oficira u Katinskoj šumi krivio naciste, rekavši da se ubistvo dogodilo 1941. godine, kada je teritorija bila u njemačkim rukama. Međutim, sovjetski lider Mihail Gorbačov formalno je priznao 1990. godine da su se ubistva dogodila 1940. i da je odgovoran NKVD.

Tokom 90-tih Rusija je predala kopije dokumenata super povjerljivog fajla broj 1 Poljskoj, u kome je glavni krivac Sovjetski Savez.

Donji dom ruskog parlamenta odobrio je u novembru prošle godine deklaraciju u kojoj se priznaje da je za ovaj masakr odgovoran režim Josifa Staljina.
U oktobru 2011. Džugašvili je podnio tužbu za klevetu protiv voditelja televizijskog Kanala Jedan Vladimira Poznera, koji je rekao da je Staljin naredio ubistva hiljada poljskih ratnih vojnih zarobljenika u Katinu.

Džugašvili je izgubio više sličnih tužbi protiv različitih medijskih kuća u Rusiji.