Političke promjene
18

Stranka koja je u prošlosti povezivana sa zloglasnom IRA-om mogla bi ponovo vladati Irskom

V. K.
Mary Lou McDonald predvodi "novi put" Sinn Feina (Foto: EPA-EFE)
Mary Lou McDonald predvodi "novi put" Sinn Feina (Foto: EPA-EFE)
Iako je do irskih parlamentarnih izbora ostalo više od tri godine, partija Sinn Fein, prije svega poznata po svojoj bliskosti s Irskom republikanskom armijom (IRA), na dobrom je putu da ponovo vlada političkom scenom Irske.

Kako piše britanski list The Guardian, Sinn Fein je kao stranka zabilježila najveći rast na anketama tokom 2021. godine i upravo bi ovi podaci mogli predstavljati znak da Irskoj predstoji najveća promjena u politici u posljednjih 100 godina.

"Irska je na tri godine od sljedećih općih izbora i pobjeda Sinn Feina ili bilo koje druge stranke daleko je od sigurno. Međutim, pomaci u irskoj politici pokazuju da postoji dinamika u ovom procesu. Nije pitanje da li će, već kada će Sinn Fein postati vladajuća partija", piše The Guardian.

Politički analitičari u Irskoj su nevjerovatan politički rast ove partije u posljednjem periodu pripisali i transformacijskim moćima predsjednice stranke Mary Lou McDonald.

"Ona nema nikakve veze s erom koju su obilježili problemi i njena politika predstavlja raskid s erom Gerryja Adamsa (lider stranke od 1983. do 2018. godine op. a.). Također, uspjeh stranke se svodi na promjenu taktike. Stavljanje pitanja kao što su stanovanje, ekonomija i zdravstvo ispred ujedinjenja Irske sa Sjevernom Irskom, potez je koji privlači i one glasače koji ne pripadaju radničkoj klasi u kojoj je ranije Sinn Fein imao najveću bazu glasača", navodi se.

Mary Lou McDonald (Foto: EPA-EFE)
Mary Lou McDonald (Foto: EPA-EFE)

Prema posljednjim anketama Irish Timesa, podrška Sinn Fein partiji sada iznosi 35 posto, što je znatno više u odnosu na stranke Fianna Fail i Fine Gael, koje čine vlast, a koje imaju podršku oko 20 posto stanovnika.

Jedan od biznismena koji je govorio za list The Guardian ističe kako Sinn Fein iz dana u dan "sređuje" svoje izborne sposobnosti kako bi što spremniji dočekali nove opće izbore.

"McDonald je simpatizerima govorila kako je pandemija razotkrila pokvareni stambeni sistem, nedostatak smještaja za iznajmljivanje, neodgovarajuću zdravstvenu uslugu i rastuće troškove života. Ubrzo nakon toga odletjela je u SAD gdje je držala govore o utjecaju Brexita na Sjevernu Irsku i potencijalnom ujedinjenju Irske sa sjevernim dijelom ostrva", piše britanski list.

Također, navodi se kako je McDonald članstvu i visokim zvaničnicima stranke više puta isticala kako njihova politika mora doprijeti do preduzeća i sindikata.

"Možemo vidjeti političku revoluciju koja se odvija pred našim očima. Ovo će zvučati nevjerovatno, ali je istina. Žeđ za moći i disciplina koja stoji iza vođe da osvoji vlast, podsjetila me je na britanske laburiste tokom devedesetih godina", rekao je britanski političar Andrew Adonis.

Na kraju teksta naglašava se kako bi politička dešavanja u Irskoj, ali i u Sjevernoj Irskoj, koja će tokom 2022. godine održati izbore za skupštinu, mogla znatno promijeniti i odnose s Velikom Britanijom.

"Šansa za Sinn Fein da postane dio vlade u Dublinu te da zabilježi još bolji rezultat u Sjevernoj Irskoj, predstavlja nešto što bi moglo znatno doprinijeti i promjeni u odnosima s Velikom Britanijom i utjecati na perspektivu ujedinjenja Irske. Kada je riječ o Sjevernoj Irskoj, predizborne ankete pokazuju kako Sinn Fein ima šanse da postane najveća stranka na izborima za Skupštinu Sjeverne Irske, koji će se održati u maju 2022. godine", navodi se.