Kad se steknu uslovi
213

Četiri evropske zemlje spremne priznati državu Palestinu s granicama iz 1967. godine

S. Š.
Antonio Guterres, Pedro Sanchez i Robert Golob na forumu u Briselu (Foto: EPA-EFE)
Antonio Guterres, Pedro Sanchez i Robert Golob na forumu u Briselu (Foto: EPA-EFE)
Lideri Španije, Irske, Slovenije i Malte najavili su da su spremni priznati državu Palestinu kao "jedini način za postizanje mira i sigurnosti" u regionu zahvaćenom ratom.

Četverica lidera okupila su se u petak na marginama samita u Briselu kako bi razgovarali o svojoj "spremnosti da priznaju Palestinu", dodajući da su spremni "kada bude moglo dati pozitivan doprinos i kada budu odgovarajuće okolnosti".

"Složili smo se da je jedini način da se postigne trajni mir i stabilnost u regionu kroz implementaciju rješenja o dvije države, s izraelskim i palestinskim državama koje žive rame uz rame, u miru i sigurnosti", zajedničko je saopćenje.

Govoreći nakon samita, slovenački premijer Robert Golob rekao je da vjeruje da bi se moglo mnogo učiniti "u narednih sedmica" na jačanju političke podrške palestinskoj državi u Ujedinjenim narodima. Golob je dodao da je "siguran" da bi trenutak kada će uslovi za uspostavljanje nove vlade u Palestini "zreli" mogao biti "za nekoliko sedmica, možda mjesec dana".

Devet od 27 država članica EU trenutno priznaje Palestincima pravo na državu prema granicama iz 1967. godine, što uključuje Zapadnu obalu, Pojas Gaze i istočni Jerusalim.

Malta, zajedno sa istočnim državama poput Bugarske, Češke, Rumunije i Slovačke, priznala je Palestincima pravo na državnost od 1988. godine. Švedska je 2014. postala prva država članica koja je jednostrano priznala pravo Palestinaca na državnost dok je bila članica blok.

Od izbijanja rata u Gazi, i Irska i Španija su u više navrata izražavale spremnost da priznaju Palestinu i predvodile su napore da se pooštri stav EU prema Izraelu kao odgovor na prekomjeran gubitak života u Gazi.

Iako se spominje Malta, naglašeno je da Malta još nije priznala palestinsku državu, već koncept palestinske državnosti.