{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Strani rudari na meti mongolskih eko-nacista

10.10.2013. u 12:37
22
50
Strani rudari na meti mongolskih eko-nacista
22
Strani rudari na meti mongolskih eko-nacista
Ariunbold Altankhuum (Foto: AFP)
Mongolski procvat rudarstva donio je ovoj slabo naseljenoj zemlji značajno bogatstvo, ali i nejednakost i ekološku štetu, što je dovelo do pokretanja ultranacionalističkih ekoloških pokreta.
Sa srebrenom svastikom oko vrata, Boldbaatar Gombodorj, poput komandanta iz Drugog svjetskog rata, pokazuje mete na mapi Mongolije. Zastavice predstavljaju strane rudarske kompanije koje on i njegovi kolege optužuju za uništavanje njihove domovine.

Stočari su stoljećima naseljavali mongolske stepe, a zemlja je nakon decenija sovjetske dominacije postala plodno tlo za stvaranje mješavine borbe za prava nad javnim zemljištem i nacionalizma, koji može prerasti u besramni rasizam.

"Mi ovdje želimo ljude sa mongolskim srcima i krvlju. Oni koji zagađuju rijeke i izvore ugrožavaju njihovu čistoću i treba ih kazniti smrću", kaže Gombodorj, citirajući slavnog mongolskog vođu Džingis-kana, čiji portret krasi zidove.

Gombodorj (56) je penzionisani vojnik, za svastiku kaže da se radi o prastarom mongolskom simbolu, i da njegova grupa, Borba za sigurnost Mongolije, ne podržava fašizam. Ipak, druge grupe se otvoreno izjašnjavaju kao neonacisti i pozivaju na Treći Rajh. Dodaje i da je spreman prihvatiti nasilje u svom cilju, a nedavno je njegova grupa završila u napetoj pat poziciji sa naoružanim čuvarima južnokorejskog rudnika.

Rudarstvo čini petinu mongolske ekonomije i ima jednu od najviših stopa rasta u svijetu, otkako su vlasti pozvale strane kompanije da eksploatiraju njihovo zlato, bakar, ugalj i željezo.

Jedan od najvećih projekata je rudnik anglo-australskog giganta Rio Tinto, Oyu Tolgoi, koji godišnje proizvodi blizu 430 hiljada tona bakra i 12 kilograma zlata te čini jednu trećinu vladinih prihoda. Sada je upetljan u niz sporova, a mongolski zakoni o stranom investiranju prošli su kroz niz promjena.

"Stranci diktiraju kakvi će odnosi biti unutar mongolskog društva te kakvi zakoni će se primjenjivati ili neće primjenjivati", kaže Tsetsegee Munkhbayar, najpoznatiji mongolski borac za ekologiju i vođa grupe Vatrena nacija.

Najradikalnija grupa je Tsagaan Khass (Bijela svastika), čiji članovi svog vođu Ariunbolda Altankhuuma pozdravljaju nacističkim pozdravima, a nose crne odore sa nacističkim obilježjima. Tvrde da izvršavaju obavezu lokalnih vlasti, koje nisu uspjele da se odupru stranim kompanijama.

Grupa se pojavljuje nenajavljeno u rudnicima, kako bi ispitala licence, plate radnika i pobrinula se za dobrobit stanovništva, a ukoliko su nezadovoljni otkrićem, sabotiraju rad rudnika, zaplijene ključeve ili izbuše gume na vozilima, objasnio je Khass za AFP.

"Mi nismo banda. Rudarske kompanije narušavaju prava mongolskih građana. Kopaju rupe i ostavljaju užasnu štetu okolišu", kaže Khass.

Utjecaj ovih grupa teško je procijeniti, a Khass tvrdi da ima više od tri hiljade pristalica, dok Gombodorj odbija da kaže broj pripadnika svoje grupe.

Njihov tvrdokorni pristup još uvijek nije zahvatio čitavu zemlju, ali građani bi mogli postati sve više polarizirani ukoliko nejednakost u rudnicima nastavi da postoji, objasnio je ekonomski stručnjak Jargalsaikhan Damdadarjaa.

Munkhbayar, iz grupe Vatrena nacija, dobio je za svoj rad pri zatvaranju jednog od najvećih rudnika u zemlji, 2007. godine, američku nagradu za okoliš. Ipak, proveo je i neko vrijeme u zatvoru, a njegova grupa pribjegava i nasilju i upotrebi vatrenog oružja.

"To su neophodne metode kada se ostala sredstva pokažu neuspješnim. Tokom posljednjih 20 godina, više od četiri hiljade izvora vode je počelo da presušuje, a 1.300 je nestalo. Glavni razlog su rudarske aktivnosti. Kada se pojavimo u selima, dočekuju nas kao spasioce", kaže Munkhbayar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: