Svijet
2

Hiljade Rumuna protestiralo protiv najvećeg evropskog rudnika zlata

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Hiljade Rumuna marširalo je iz protesta protiv kanadske kompanije Gabriel Resources, koja želi otvoriti najveći evropski rudnik zlata u Rosia Montani. Protesti su postali najduži u historiji postkomunističke Rumunije.

Građani su se pokrenuli prije mjesec dana, nakon što je Vlada prihvatila nacrt zakona koji je otvorio put za kontroverzni rudnik zlata, koji kanadska kompanija planira otvoriti u srcu Transilvanije.

Kompanija, koja posjeduje 80 posto korporacije Rosia Montana Gold, dozvolu za kopanje dobila je još 1999. godine. Od tada je čekala ključnu dozvolu Ministarstva okoliša.

U Bukureštu je blizu četiri hiljade ljudi marširalo skandirajući "Ujedinjeni da spasimo Rosia Montanu".

"Ovdje sam kako bih odbranila okoliš i kulturno naslijeđe Rosia Montane, ali zato što mi je zlo od načina kako nas političari tretiraju", navela je Otilia Dumitrescu, 62-godišnja arhitektica i demonstrantica.

Kompanija Gabriel Resources se nada da će izvući 300 tona zlata pomoću rudarske tehnike koja zahtijeva hiljade tona cijanida. Obećali su 900 radnih mjesta tokom 16-godišnjeg perioda, kao i ekonomske dobrobiti.

Akademici i ekolozi navode kako je ovaj rudnik ekološka tempirana bomba i prijeti rimskim rudarskim galerijama u oblasti.

Demonstranti su uzvikivali i slogane protiv planova američkog energetskog giganta Chevrona za iskopavanje gasa pomoću kontroverzne tehnike koja prijeti kontaminiranjem podzemnih voda.

Blizu dvije hiljade demonstranata okupilo se i u Cluju, a planiraju protestirati sve dok projekt ne bude povučen i ne bude usvojen zakon koji brani ekološki štetna iskopavanja.