BiH
0

Alarmantna situacija: Rudari Đurđevika proveli noć u jami 250 metara ispod zemlje

Piše: J. H.
Rudnik mrkog uglja Đurđevik (Foto: Klix.ba)
Rudnik mrkog uglja Đurđevik (Foto: Klix.ba)
Šezdeset radnika Rudnika mrkog uglja Đurđevik kod Živinica jučer se zabarikadiralo u jami na koti 106, na oko 250 metara ispod zemlje te su odbili izaći i nastaviti rad dok se ne ispoštuju njihovi zahtjevi.

Rudari traže smjenu Uprave i stavljanje van snage odluke o imenovanju Asima Aljića za sekretara društva, a koji je do sada radio izvan tog rudnika. Rudari smatraju da je Aljić zaposlen u rudniku iako u međuvremenu nije ispoštovana odluka o prijemu radnika u neposrednu proizvodnju.

Oni su nezadovoljni činjenicom da nije ispoštovan zaključak sa sastanka od 10. maja u Vladi FBiH, na kojem je dogovorena izrada novog pravilnika o radu i ličnim dohocima, čime bi radnicima u proizvodnji u određenoj mjeri bile povećane plate.

Upošljavanje novih radnika, pogotovo onih koji ne rade u proizvodnji, bila je kap koja je jučer prelila čašu nezadovoljstva u rudniku.

"Četiri smjene radnika se nalaze u jami. Pridružili su im se i radnici iz prve današnje smjene. Sad su me zvali iz jame. Oni su se zakovali u jednoj prostoriji i poručili da će, ukoliko do 12:00 Uprava ne podnese ostavku, početi odbijati hranu i piće", kazao je za Klix.ba Said Muhić, predsjednik Sindikalnog odbora Radničkog sindikata Rudnika mrkog uglja Đurđevik.

On kaže da su im hrana i piće ponovo dostavljeni jutros, ali ne vjeruje da će rudari jesti dok njihovi zahtjevi ne budu ispoštovani.

"Ja poznajem te ljude i kad oni nešto kažu, to je tako. Stanje je zaista alarmantno i dramatično. Ovo se hitno mora rješavati i oni koji misle da je ovo nešto bezazleno, grdno se varaju. Oni se nalaze u jednoj prostoriji tipa manjeg tunela koja nema provjetravanja i to je problem", dodaje naš sagovornik.

Čelnici rudnika na čelu sa direktorom Zijadom Rahimićem silazili su u dva navrata u jamu.

"Nisu se zadržali više od minute. Rudari su ih najurili i kazali im da prihvataju samo njihove ostavke i stavljanje van snage odluke o imenovanju sekretara društva. Oni čak najavljuju da će pozvati i porodice da dođu u krug rudnika", kategoričan je Muhić.