{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dramatično stanje u jami, rudari Đurđevika idu još dublje pod zemlju

3.9.2013. u 16:21
0
24
Dramatično stanje u jami, rudari Đurđevika idu još dublje pod zemlju
0
Stotinu četrdeset rudara Rudnika mrkog uglja Đurđevik od jučer u podne odbijaju napustiti jamu, traživši usklađivanje plata, smjenu kompletnog rukovodstva i poništenje rješenja o imenovanju sekretara rudnika.
Tokom noći i dana s rudarima u štrajku razgovarao je aktuelni direktor Zijad Rahimić, ali se do rješenja krize nije došlo. Proizvodnja u rudniku je obustavljena, a štrajk će, prema procjenama stručnjaka, proizvesti dalekosežne posljedice.

"Rudari su poručili kako ne pristaju ni na kakve kompromise. Ukoliko se i dalje bude odugovlačilo s ispunjenjem njihovih zahtjeva, oni su spremni da odu još dublje pod zemlju. Mogu reći kako je situacija u jami dramatična, jer za toliko ljudi neophodno je imati 400 kubika zraka, a oni na raspolaganju imaju oko 200 kubika“, navodi predsjednik Sindikata RMU Đurđevik Said Muhić.

U vrijeme naše današnje posjete nekoliko rudara je napuštalo jamu i ispred ulaza su zapalili cigaretu. U prolazu su nam rekli kako neće tek tako odustati od svojih zahtjeva.

Međutim, nezvanično saznajemo kako će štrajk u RMU Đurđevik biti proglašen nelegalnim, te da organizatore očekuju prekršajne prijave.

U RMU Đurđevik postoje i dvije sindikalne organizacije. Oni koji su uz Sindikat Saida Muhića, a riječ je o radnicima u administraciji, daju punu podršku rudarima koji su u jami, dok radnici koji su okupljeni oko Sindikata na čijem je čelu Ramiz Zenunović smatraju kako niko u rudniku nema razloga za štrajk.

Direktor preduzeća Zijad Rahimić napominje kako je Đurđevik u 2012. godini poslovao pozitivno, da je prosječna plata bila 910 KM, topli obrok 15 KM po danu, a da je radnicima isplaćen i regres od 800 KM.

Štrajk rudara povezuje se i sa političkim previranjima u Općini Živinice i Tuzlanskom kantonu, a sudeći prema raspoloženju "suprotstavljenih strana" rješenje ove nezabilježene situacije na prostorima TK nije ni na vidiku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: