{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Propali pregovori rudara Đurđevika i Elektroprivrede, štrajk se nastavlja

4.9.2013. u 08:05
0
13
Propali pregovori rudara Đurđevika i Elektroprivrede, štrajk se nastavlja
0
Dvosatni pregovori rudara, koji već drugi dan provode u jami RMU Đurđevik, i direktora Elektroprivrede BiH Elvedina Grabovice nisu urodili plodom, tako da je blizu 140 rudara i drugu noć provelo pod zemljom na dubini od 250 metara.
Očekivalo se kako će dogovor biti postignut i da će rudari napustiti jamu, prvenstveno zbog činjenice što su dva rudara zatražila liječničku pomoć i što je svaki njihov dalji ostanak pod zemljom veliki rizik. Međutim, dogovor nije postignut, a drama se nastavlja.

"Dio njihovih zahtjeva možemo ispoštovati, ali na ovakav način se ne može mijenjati uprava. Upravu može mijenjati zvanični organ uz kvalitetno pripremljen dokument o razlozima smjene”, pojasnio je Elvedin Grabovica.

Međutim, rudari ne odustaju od svojih zahtjeva ni za pedalj. Traže smjenu kompletnog rukovodstva, stavaljanje van snage rješenja o imenovanju Asima Aljića za sekretara i usklađivanje plata. Ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispoštovani najavili su silazak još dublje pod zemlju, a predsjednik Sindikata Said Muhić navodi kako bi u tom slučaju posljedice mogle biti fatalne.

Navodno je u samoj jami došlo do raskola između rudara. Četrdesetak rudara je za prekid štrajka i izlazak iz jame, dok su preostali odlučni da istraju u svojim namjerama. Federalni inspektori su nakon posjete RMU Đurđevik upozorili kako je ovakav način obustave rada zakonom zabranjen, a nezvanično saznajemo kako organizatore štrajka očekuju prekršajne prijave.

Štrajk u RMU Đurđevik prema mišljenju mnogih ima političku pozadinu, a u rukovodstvu rudnika navode kako su rudari imali prosječne plate u iznosu 910 KM, topli obrok 15 KM po danu i da im je isplaćen regres u iznosu od 800 KM. Uz sve to RMU Đurđevik je u 2012. godini poslovao pozitivno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: