{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stotine hiljada hadžija iz cijelog svijeta pristiže u Meku

A
30.9.2013. u 14:34
0
54
Stotine hiljada hadžija iz cijelog svijeta pristiže u Meku
0
Stotine hiljada vjernika okupili su se u Meki, gdje će obaviti petu islamsku dužnost, hodočašće svetog hrama Kabe - hadž.
Vjernici iz svih krajeva svijeta, unatoč činjenici da će jedan od dva velika muslimanska praznika Kurban-bajram nastupiti za 15 dana u velikom broju se okupljaju u Meki, gradu u kojem je rođen poslanik Muhammed. Iako traju radovi na proširenju prostora oko Kabe predviđenog za obilazak tog svetog hrama, u okviru upražnjavanja sastavnih dijelova hadža, prostor oko Kabe popunjen je gotovo 24 sata svakoga dana.

Uz običaj da će prva dova, molitva muslimana, upućena u trenutku kada prvi put vide Kabu biti uslišana, vjernici u blizini svetog hrama proživljavaju emotivne trenutke i nakon upućenih dova započinju obilazak hrama.

Vjernici obilaze i Hadžerul-Esved (Crni kamen) za koji se vjeruje da ga je u uglu Kabe postavi poslanik Ibrahim. Prema predanjima kamen se zvao Hadžerul-Esad (Kamen vjernosti), spušten je iz dženneta i u početku je bio bijele boje, ali su ga stoljećima dodirivali griješnici, tako da je poprimio crnu boju.

Prenosi se i da je drugi halifa, vođa muslimana nakon smrti poslanika Muhammeda, Omer, rekao kako zna "da je to samo običan kamen i da ge ne bi poljubio da nisam vidio da to čini Božiji poslanik".

Vjernici u okviru prve posjete Kabi obilaze i izvor Zemzem, gdje piju vodu, za koju se vjeruje da ljekovita, a vijekovima izvire ispod stijene nedaleko od Kabe. Potekla je u vrijeme mladosti Ismaila, sina poslanika Ibrahima.

Saudijske vlasti pojačale su mjere predostrožnosti, a kontingenti zemalja iz kojih dolaze vjernici smanjeni su za 20 posto. Ove godine se očekuje dolazak oko tri miliona vjernika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: