Svijet
0

Mekka: 2,5 miliona vjernika priprema se za boravak na brdu Arefat

Anadolija
Oko 2,5 miliona vjernika islamske vjeroispovjesti danas se priprema za boravak na brdu Arefat, koji jedan od tri farza ili tri temeljna obreda hadža, pete islamske dužnosti, javlja novinar Anadolu Agency (AA).

Jedan dio vjernika će se prema brdu Arefat uputiti večeras, a neki od njih sutra rano, na dan Arefata, odnosno jedan dan prije Kurban-bajrama. Vjernici, odjeveni u ihrame (odjeća hodočasnika za vrijeme hadža), prema Arefatu mogu ići pješice, autobusom ili željeznicom. Na Arefatu će boraviti u šatorima, koji su ranije raspoređeni prema državama iz kojih dolaze hodočasnici.

Vlada Saudijske Arabije saopćila je da su okončane pripreme na brdu Arefat, koje se nalazi oko 25 kilometara od Mekke, kao i na Mini i Muzdelifi, mjestima na kojima hodočasnici također borave tokom obavljanja pete islamske dužnosti.

Anadolu Agency će, u suradnji medijskim centrom Islamske zajednice Turske (Dijanet), uživo prenosti program tokom boravka na brdu Arefat, koji organizuje turski Dijanet.

Nakon boravka na brdu Arefat, vjernici će se uputiti prema dolini Muzdelifa, a nakon toga i prema mjestu Mina, gdje će obaviti obred "bacanja kamenčica" na tri mjesta zvana džemreta. "Bacanje kamenčića" simbolično znači borbu protiv prokletog šejtana.

Kurban-bajram muslimani širom svijeta počinju obilježavati u utorak, 15. oktobra.