{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najvažniji obred hadža: Više od dva miliona vjernika na brdu Arefat

A
14.10.2013. u 09:16
3
68
Najvažniji obred hadža: Više od dva miliona vjernika na brdu Arefat
3
Milioni hodočasnika koji će ove godine u Meki obaviti petu islamsku dužnost sinoć su izašli na brdo Arefat kako bi izvršili jedan od najvažniji obreda hadža.
Kako javlja reporter agencije Anadolij, tokom pohoda vjernika na Arefat nije bilo nikakvih problema. Snage sigurnosti i redari su poduzeli pojačane mjere sigurnost.

"Lebbeyk allahumme lebbeyk" (Odazivam ti se Gospodaru) i svjedočenje jedinstva Stvoritelja sinoć je izgovaralo više od dva miliona hadžija. Većina je na Arefat stigla autobusima, dok su oni koji su prethodno boravili na brdu Minna, na Arefat išli pješke.

Vjernici su na Arefatu raspoređeni u grupe, prema državama iz kojih dolaze, a nakon jutrošnjeg klanjanja sabah-namaza pripreme za obavljanje molitve na Arefatu su završene, a ushićenje vjernika je dostiglo svoj vrhunac.

Brdo Jebel-i Rahme (Brdo milosti) na kojem su se, prema vjerovanjima muslimana, susreli prvi stvoreni čovjek Adem i njegova žena Hava, jutros je preplavljeno vjernicima u bijelim ihramima.

Vjernici će danas spojiti podne i ikindiju-namaz i obaviti dovu na Arefatu.

Predvečer se očekuje da vjernici krenu prema Muzdelifi, gdje će sakupljati kamenčiće za simbolično gađanje šejtana na Minni, na koju će ići poslije toga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: