{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stiže sezona kiša i uragana, a s njom i malarija i tifus

F
31.1.2010. u 14:14
0
0
Stiže sezona kiša i uragana, a s njom i malarija i tifus
0
Stiže sezona kiša i uragana, a s njom i malarija i tifus
Foto: AFP
Američki ljekar Barth Green upozorio je da bi desetine povrijeđenih osoba u potresu, koji je pogodio Haiti, moglo da umru ukoliko Washington ubrzo ne obnovi njihovu evakuaciju u SAD.
Ukoliko se ponovo ne pokrene evakuacija povrijeđenih u SAD, djeca sa smrskanim grudnim košem i ona koja se nalaze na respiratorima, kao i odrasle osobe mogli bi da umru, izjavio je za BBC Green, koji se nalazi u improviziranoj bolnici na aerodromu u Port-au-Princu.

Američka vojska je u subotu objavila da je prekinula da prebacuje povrijeđene u potresu na Haitiju u SAD radi ljekarske pomoći zbog strahovanja nekih država u SAD-u o tome ko će platiti njihovo liječenje.

"U ovom trenutku smo prekinuli letove", potvrdio je predstavnik armije SAD koja rukovodi humanitarnim operacijama na Haitiju, Kevin Andahl, dodajući da su letovi obustavljeni u srijedu.

Međutim, neimenovani portparol Bijele kuće rekao je za BBC da je to učinjeno iz "logističkih razloga", a ne zbog sporova oko troškova liječenja.

Haićani koji su preživjeli razoran potres 12. januara suočavaju se i sa novim opasnostima, pošto su UN objavile da je zabilježen povećan broj slučajeva dijareje, boginja i tetanusa u improviziranim logorima. Sa sezonom kiša koja dolazi, mogli bi se pojaviti i malarija i tifus.

V.d. šefa Misije UN na Haitiju Edmond Mullet izjavio je da će za oporavak te zemlje poslije razornog potresa biti potrebno nekoliko decenija.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: