{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dva nova potresa, sve više sukoba građana zbog šatora

F
FENA
26.1.2010. u 20:13
0
1
Dva nova potresa, sve više sukoba građana zbog šatora
0
Dva nova potresa, sve više sukoba građana zbog šatora
Foto: AFP
Haiti su u utorak pogodila nova dva potresa srednje jačine, nakon katastrofalnog udara snage 7 stepeni Richtera koji je prije dvije sedmice razrušio glavni grad Port-au-Prince i uzrokovao smrt najmanje 150.000 osoba, dok su stotine hiljada bez krova nad glavom i svakodnevno se bore za šatore iz humanitarne pomoći, kojih nije dovoljno.
Američki geološki institut (USGS) zabilježio je podrhtavanje tla jačine 4,4 iza 6 sati ujutro po lokalnom vremenu, ali stanovnici tvrde da je tlo podrhtavalo i prije, oko 5 sati.

- Oko 5 sati ujutro ustao sam i otišao na ulicu. Podrhtavanje nije bilo jako, ali je mene i dalje strah velikog potresa, prenosi AFP riječi Felixa Lundija (63), koji spava u izbjegličkom logoru na Marsovom polju, poznatoj aveniji u Port-au-Princeu.

- Čovjek se ne može priviknuti na potrese. Svako podrhtavanje tla uzrokuje novu tjeskobu. Svi se boje, rekao je Edison Delmas, trgovac iz središta razrušenog grada.

Osim stalnih podrhtavanja tla, veliki problem preživjelima predstavlja manjak šatora, zbog kojih sve češće izbijaju svađe, pa i sukobi mačetama očajnih ljudi.

Međunarodna organizacija za migracije, zadužena za dopremu i distribuciju šatora, kaže da ih je dosad na Haiti stiglo 10 hiljada, a da uskoro stiže još najmanje 30 hiljada.

Ali, to "vjerojatno neće zadovoljiti goleme potrebe" za šatorima, upozorila je ta agencija, ocjenjujući da je potrebno 100.000 obiteljskih šatora. UN procjenjuju kako potrebu za smještajem ima oko milion ljudi, a haićanski predsjednik Rene Preval u ponedjeljak je uputio poziv na hitnu dostavu 200 tisuća šatora.

Preval je, u znak solidarnosti sa žrtvama potresa koje su ostale bez doma, odlučio i sam prijeći živjeti u šator na travnjaku ispred svoje uništene Nacionalne palače.

Haićanska vlada i međunarodne organizacije pripremaju podizanje velikog šatorskog grada u predgrađu Port-au-Princea. Sjeverno od grada raščišćeno je pet hektara zemlje na kojoj će biti podignuto to naselje, prvo od pet ili šest, koliko bi ih trebalo biti u funkciji prije početka sezone proljetnih pljuskova i ljetnih uragana.

Upraviteljica UN-ovog programa za razvoj Helen Clark rekla je kako je osiguranje smještaja prioritet koji zahtijeva inovativna rješenja.

- Kina je, npr. nakon potresa u Sečuanu, postavila 400.000 poltrajnih stambenih objekata. Trebat će razmotriti i podržati slične inicijative i za Haiti, rekla je u izjavi objavljenoj u utorak.

U potresu su jako stradale i medicinske ustanove i bolnice, pa je Haiti suočen s velikim teškoćama u pružanju vitalnih zdravstvenih usluga i postoperativnom tretmanu hiljada osoba, među kojima je mnogo amputiraca, kojima je zbog teških ozljeda morao biti uklonjen jedan ili više udova.

Zasad na Haitiju nije prijavljeno izbijanje nijedne zarazne bolesti, ali opasnost i dalje postoji, ističe Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

- Već smo istaknuli opasnost od dobivanja proljeva kod osoba koje se nalaze u stiješnjenim prostorima na prenapučenim mjestima gdje nema vode, a sanitarne instalacije su rijetke, rekao je glasnogovornik WHO-a Paul Garwood, govoreći prije svega o 500-tinjak privremenih izbjegličkih logora nastalih neplanski na ulicama i u javnim parkovima glavnog grada Haitija.

UNICEF je pokrenuo kampanju za vakcinaciju protiv ospica kojom bi u iduće dvije sedmice na Haitiju trebalo biti podvrgnuto 600.000 djece mlađe od pet godina, prenosi Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: