Haiti
0

Počinje distribucija hrane u Port-au-Princeu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svjetski program za hranu (WFP) saopćio je da danas počinje veliki program distribucije hrane u prijestolnici Haitija Port-au-Princeu, skoro tri sedmice poslije razornog potresa.

Hrana će biti dijeljena na 16 novoustanovljenih lokacija u gradu, s ciljem da se tokom dvije sedmice hranom snabdije dva miliona ljudi, saopćio je WFP.

Samo će ženama biti dozvoljeno da podignu sljedovanje hrane, jer se to pokazalo kao najbolji način da namirnice stigne do onih kojima je najpotrebnija, prenio je BBC.

Muškarcima će biti savjetovano da čekaju ispred centara za distribuciju i isprate žene koje su dobile sljedovanje hrane, jer su usamljene žene izloženije potencijalnim napadima.

Program UN za hranu će sarađivati s lokalnim vlastima kako bi se osiguralo da muškarci nisu izuzeti od sljedovanja hrane.

Ta svjetska agencija je u subotu objavila da je počela da dijeli kupone za podizanje hrane u distribucionim centrima. Svaka porodica imat će pravo na 25 kilograma riže, što bi trebalo da bude dovoljno za dvije sedmice.

U međuvremenu, Bijela kuća u Washingtonu saopćila je da ulaže napore da se ponovo ustanove redovni letovi za medicinsku evakuaciju teško povrijeđenih Haićana.

Predstavnik Bijele kuće rekao je da nije donijeta bilo kakva odluka da se letovi obustave, već da su oni bili zaustavljeni zbog ogromnih logističkih teškoća koje zvaničnici pokušavaju da razriješe.

Portprol je demantirao izvještaje da je do obustave letova došlo zbog spora oko toga ko treba da plati troškove medicinske njege u SAD.

Preko 500 Haićana je prebačeno u Floridu prije nego što su letovi obustavljeni.

Američki ljekari na Haitiju su izrazili strahovanje da će neki pacijenti umrijeti ako uskoro ne budu prebačeni u SAD.